Srijeda, 20. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta se dogodi kada se kameleon pogleda u ogledalo? (VIDEO)

Popularno

Kameleonove boje nisu samo kamuflaža, kaže Eli Grinbraun, evolucioni genetičar na Univerzitetu u Texasu. One se takođe mijenjaju zbog promjena temperature ili – emocija!

Kameleoni već dugo fasciniraju svojom sposobnošću da mijenjaju boju kože, a promjena je isključiva osobina mužjaka. Kameleoni mijenjaju boju kako bi bili uočljiviji, privlačniji ženkama, ali i da bi zastrašili suparnika ili radi kamuflaže, u slučaju opasnosti od predatora.

“Mužjaci će u većini slučajeva odmah promijeniti boju kože ukoliko primijete drugog mužjaka ili, u ovom slučaju, sami sebe u ogledalu”, kaže Daniel F. Hues, doktor iz centra “Greenbaum’s lab”.

Kako bi dokazao svoju tvrdnju, on nas je uputio na Youtube video na kome se može vidjeti mužjak sa Madagaskara koji upravo to čini.

“Muški kameleon koji vidi “suparnika” se uzbudi i promijeni nijanse od zelene do žute, narandžaste, pa čak i crvene”, kaže Mishele C. Milinkovich, biofizičar na Univerzitetu u Ženevi.

Milinkovich i njegove kolege su prije nekoliko godina otkrili i mehanizam pomoću kojeg kameleoni obavljaju ovaj čudnovati proces transformacije.

Naime, oni su ustanovili da se promjena boje ne odvija na nivou pigmenata, kako se isprva mislilo, već nanokristala koji se nalaze u njihovoj koži.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promjenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smještene tačno ispod pigmentskih ćelija.

Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se rijetko može naći kod drugih kičmenjaka.

Kod kameleona, međutim, ovi nanokristali mogu da se pomeraju kako bi promijenili način na koji se svjetlost odbija. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,