Utorak, 7. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Split: Papagaj zna više od 2.000 riječi i spaja ih u rečenice

Sivi afrički papagaj Hugo iz Splita ima više od 10.000 obožavatelja na društvenim mrežama. Njegov vlasnik kaže da zna da čeka da svi u kući zaspe, a onda počne da oponaša telefon kako zvoni.

“Fuj, fuj, fuj”, ponavljao je Hugo otimajući upaljač. Potom je odnio filtere, neuspiešno je pokušao da se domogne duhana, a na kraju se okomio na pepeljaru. Andrija je uporno, ali ipak uzalud, pokušavao da mu skrene pažnju na nešto drugo. Hugo se nije dao omesti u svom antipušačkom naumu.

“A šta hoćeš”, pitao ga je Andrija.

“Ostavi to. Fuj, fuj”, odgovora mu Hugo, vrlo inteligentni afrički sivi papagaj, žako, s adresom na splitskim Mejašima.

Hugo ima četiri godine, zna više od 2.000 riječi, koje slaže u rečenice, gostima će rado otkriti ko od ukućana kakve lijekove pije, od svakog će da žika hranu, posebno kikiriki, da govori ko do kada i koliko spava.

Umiljat i tvrdoglav

On je u isto vrijeme “huligan” i maza, prgav i umiljat, tvrdoglav i poslušan. Jako je društven i ne boji se nikoga. Zapravo, boji se jedino jednookog plišanog zeca, koji u domu porodice Gudelj, umjesto nekadašnjih heklanih miljea, leži na televizoru. Taj smeđi zeka jedina je garancija da će televizor ostati neoštećen.

“Moj prijatelj ga je dobio, ali nije mogao da se bavi njime, pa sam ga kupio od njega. Tad je imao devet mjeseci. Hugo je najviše s mojom mamom Marom. Ona mu je sve, ona je njegov uzor, nju najviše gnjavi, njen glas oponaša i ponavlja njene rečenice. Zna koga Mara zove na telefon, zna u kom trenutku ona ide da pije kafu kod komšinice ili u prodavnicu, zna kad je boli glava. Tad bude tiši, ali i dalje se “ne gasi”, nego šaptom priča kako “Maru boli glava”.

Andrija Gudelj, profesionalni vojnik, koji je brbljive epizode svog Huga odlučio da zabilježi i počeo da ih objavljuje na You tube, gdje imaju desetine hiljada obožavatelja iz cijelog svijeta.

Neki čak Hugu šalju i poklone. Najpričljiviji je ujutru.

“Hladno, hladno. Hoćemo ložiti vatru, a? Hoćemo sad malo ložiti”, pita Hugo ujutru.

Nedostaje mu društvo

Čim zazvoni telefon, pita da li je to Andrija. Hugo mu je nezamislivo privržen, iz silne ljubavi uništava mu svu odjeću, a posebno mu je draga ona koja ima patentne zatvarače. Kako kaže Andrija, svi sivi afrički papagaji imaju svoj specifičan karakter, pa su novinari pitali: “A kakav je Hugov?”

“Uh, on je zaj***n. Zna da čeka da svi zaspe, a onda počne da oponaša zvonjavu telefona. Kad neko ustane, on se zaceni od smeha. Inače sve rastavlja, obožava daljinske i sve s tipkama, u stanju je kljunom svaku drvenu igračku, koje nisu nimalo jeftine, da pretvori u piljevinu. Kljun mu je toliko snažan da može bez problema da slomi badem”, priča Andrija. (nezavisne.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,