Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Uspješno spašen: Pas donio kući ostavljeno mladunče iz divljine, ispostavilo se da je to medvjedić

Preuzmite sliku

Porodični pas u okrugu Washingtona donio je siroče medvjeda  svojim vlasnicima. Beba koja je težila samo 540 g pronađena je dehidrirana, a mama nigdje nije viđena. Ali u životinjskom svijetu uvijek postoji pravda, piše Bored Panda.

Mladunče medvjeda odmah je prevezeno u Centar za divlje životinje u Virginiji. Tamo ga je posvećeni rehabilitacijski tim smjestio u inkubator i započeo postupak refidiranja, prenosi Tuzlanski.ba.

„Odličan je primjer svih nas koji zajedno radimo na pružanju onoga što divljoj životinji najviše treba!“ rekla je Amanda Nicholson, direktorica Centra za zaštitu divljih životinja.

 • Amanda Nicholson kaže da je mladunče crnog medvjeda uspješno vraćeno u divljinu u srijedu i da je sada sa novom mamom.

  Srećom mladunče je bilo zdravo. „Prilično je uobičajeno da primamo divlje životinje koje su pokupili kućni ljubimci, ali nije rijetko da nisu povrijeđeni. Nažalost, vidimo značajan broj ozlijeđenih divljih životinja od strane kućnih mačaka koje su slobodno lutale, a psi često uznemiravaju gnijezda nekih divljih životinja”.

  „Svake godine u našoj bolnici liječimo više od 3000 divljih životinja; kod nas dolaze brojne životinje bolesne ili ozlijeđene, a mi imamo veterinarski tim koji je spreman pružiti bilo koji tretman ili operaciju. Primamo i nekoliko zdravih siročadi, a naše rehabilitacijsko osoblje će ih uzgajati sve dok ne ostare dovoljno da mogu preživjeti sami u divljini. U slučaju ovog malog medvjeda, smjestili smo ga u inkubator i izračunali hranjenje po satu sa specijalizovanom formulom za zadovoljenje njegovih prehrambenih potreba.

 • Mladunče crnog medvjeda može težiti gotovo kao vekna hljeba, ali kad se jednom pretvori u odraslu životinju, težina mu može narasti i do 250 kilograma. Pored toga on će jednom šapom okretati balvane težine preko 140 kilograma.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Wildlife Center of Virginia (@wildlifecenter_va) on

  Pa zašto ova predivna stvorenja postaju siročad?

  To se događa iz nekoliko razloga:

  – majka napušta mladunče zbog nemogućnosti proizvodnje mlijeka

  – postoji vatra ili suša

  – ljudi uznemiravaju mjesto gdje žive

  – crni medvjed može postati siroče i ako mu majku ubiju vozilom, nakon sukoba s ljudima ili nakon što naiđe na lovca. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje