Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Snimljena hobotnica koja mijenja boju kože u snu

Hobotnice imaju sposobnost mijenjanja boje i teksture kože kako bi se odbranile od predatora te ih zbunile. No ove čudesne životinje ne rade taj svojevrsni light show samo kako bi se zaštitile od morskih neprijatelja. Nedavna istraživanja pokazala su da to čine i kada spavaju. Morski biolog David Scheel povezao je to sa sanjanjem te je pokušao odgonetnuti šta hobotnica koju je proučavao sanja u trenutku mijenjanja boja, piše index.hr.

U dokumentarcu koji je snimio govori šta, po njegovom mišljenju, promatrana hobotnica sanja, a uz to pokazuje njene druge sposobnosti i posebnosti.

No sanjaju li hobotnice zaista?

Naučnici na to pitanje ne mogu odgovoriti s potpunom sigurnošću. To je samo Sheelova pretpostavka. Naučnica Sara Stevens kaže kako postoje hipoteze koje govore da hobotnice imaju cikluse slične REM fazama kod ljudi. No o sanjanju kakvo je svojstveno ljudima još ne može biti govora sa sigurnošću. U nastavku možete pogledati dio dokumentarca u kojem spomenuta hobotnica mijenja boju za vrijeme spavanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,