Subota, 25. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Snimila pauka koji je uhvatio i savladao tri puta veću životinju

Preuzmite sliku

Popularno

To se dogodilo u kući u gradu Chichesteru, u južnoj Engleskoj, gdje je zoologinja sa Univerziteta Galway Dawn Sturgess snimila nevjerovatan video.

Većina pauka predstavlja vrlo malu opasnost za ljude, uključujući ozloglašenu plemenitu lažnu udovicu (Steatoda nobilis). Ali grabežljivac od 1.5 cm udara na puno veće od sebe. Prema novoj studiji, na primjer, plemeniti lažni pauk udovica možda obično lovi kičmenjake, a poznate žrtve uključuju guštere, šišmiše, no sada je počela hvatati i rovke, piše Science Alert.

Zapravo, autori studije zabilježili su potonje u jezivom prizoru ispred prozora spavaće sobe u južnoj Engleskoj, gdje je ženka plemenitog pauka lažne udovice savladala i pojela malu rovku (Sorex minutus). Unatoč svom imenu, mala rovka je div u usporedbi s paukom, obično mjeri oko 5 centimetara u dužinu plus 4 centimetra dugačak rep. Više je nego trostruko duži od plemenitog lažnog pauka udovice od 1,4 centimetra, ne računajući njegov rep, a težak je otprilike 10 puta više. Dakle, poput pravih paukova udovica (uključujući zloglasnu crnu udovicu i crvenolebca), srodna plemenita lažna udovica hvata se u koštac s ogromnim plijenom kombinacijom snažnog otrova i jake svile.

To se dogodilo u kući u gradu Chichesteru, u južnoj Engleskoj, gdje je zoologinja sa Univerziteta Galway Dawn Sturgess snimila nevjerovatan video.

Jela ga je tri dana

Video prikazuje plemenitu lažnu udovičinu mrežu, smještenu ispred prozora spavaće sobe kuće u Chichesteru, s malim sisavcem upletenim u svilu. Kasnija analiza ostataka sisavca pomogla je istraživačima da ga identificiraju kao malu rovku. Rovka je još uvijek bila živa u mreži, iako je viđena kako čini samo nekoliko laganih pokreta na početku svoje muke. To je vjerovatno zbog snažnog neurotoksičnog otrova pauka, za kojeg je poznato da uzrokuje brzu neuromuskularnu paralizu. Pauk je viđen kako se kreće naprijed-natrag između rovke i greda iznad prozora, koristeći svilu da podigne rovku prema gore oko 25 centimetara. Nakon 20 minuta, pauk je podigao svoj plijen u grede, djelomično izvan vidokruga. Umotao je rovku u svilu, hranio se njome tri dana, a zatim ispustio ono što je ostalo iz svoje mreže. Prema istraživačima, “ostaci rovke nisu bili ništa osim krzna, kostiju i kože.”

Nije jasno kako je pauk prvi put uhvatio rovku, ali postoji velika vjerovatnoća da nije bila nesreća. Ovo je treće izvješće u pet godina o plemenitoj lažnoj udovici koja je uhvatila kičmenjaka, a njihove metode ukazuju na prilagodbe za “uobičajenu grabežljivost kičmenjaka”, pišu istraživači. “Ovo opažanje dodatno pokazuje da je plemenita lažna udovica savršeno prilagođena za hvatanje velikog plijena, kombinujući snažan otrov, izuzetno jaku svilu i složeno ponašanje u lovu”, kaže glavni autor Michel Dugon, zoolog sa Univerziteta Galway.

Rovka se vjerovatno popela na grm glicinije blizu prozora spavaće sobe, pišu istraživači, gdje ju je pauk uhvatio u zamku svilom, paralizovao otrovom, a zatim podigao na grede. Isto tako, na žalost Britanaca, riječ je o invazivnoj vrsti, ali srećom nije opasna za ljude, prenosi klik.hr. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje