Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slonovi u Kini krenuli na kilometarski put, nikome nije jasno zašto…

Preuzmite sliku

Krdo slonova krenulo je na put od nekoliko stotina kilometara po jugozapadu Kine, prelazeći gradove i autoputove, i pljačkajući usjeve na putu, prenijela je kineska televizija.

Oko 15 slonova, među kojima tri mladučenta, napustilo je polovinom aprila rezervat u Xishuangbanni, području na granici s Laosom i Mjanmarom, i krenulo prema sjeveru. Prešli su oko 500 kilometara, prenosi Beta.

Slonovi su u utorak bili oko 20 kilometara od metropole Kunming, glavnog grada provincije Yunnan gdje živi nekoliko miliona ljudi.

Televizija je prenijela snimke na kojima se vide slonovi kako se noću kreću kroz gradove i zastaju kod kukuruznih polja da bi jeli.

Vlasti i građani opremljeni bespilotnim letjelicama prate njihovo kretanje i vode računa da se slonovi ne približe previše stanovništvu.

Slonovi su prošle sedmice ispraznili jedan rezervoar s vodom, a od početka puta uništili su oko 56 hektara usjeva vrijednih oko 6,8 miliona juana (870.000 eura).

Vlasti pokušavaju slonove namamiti hranom i blokiranjem autoputova pomoću kamiona.

Zoolozi ne razumiju šta je navelo slonove da napuste rezervat i krenu na tako dalek put.

Divlji slonovi su zaštićene životinje u Kini i isključivo žive u turističkom i tropskom delu Xishuangbanne. Procjenjuje se da u Kini ima oko 300 divljih slonova.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,