Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slonica pala u nesvijest spašavajući mladunče, veterinari je tri sata oživljavali

Preuzmite sliku

Veterinari i radnici nacionalnog parka Khao Yai na Tajlandu više od tri sata spašavali su slonicu i njeno mladunče, koristeći pritom bager, ali i reanimaciju jer je nesretna slonica pala u nesvijest i udarila glavom nakon uspavljivanja.

Spašavanje se odvijalo za vrijeme velikog pljuska u srijedu u provinciji Nakhon Nayok nakon što je jednogodišnje mladunče palo u kanalizacijski odvod uz ulicu. Međutim, zbog jake kiše i blata mladunče nije moglo samo da izađe, prenosi N1.

Uznemirena majka neko je vrijeme stajala iznad odvoda i čuvala mladunče, no i sama je upala u rupu odmah nakon što je sedirana. Spasioci su prvo izvukli majku, a potom se troje veterinara popelo na slonicu, koja je ležala na boku, i započelo reanimaciju masažom. Za to je vrijeme bager pomogao mladunčetu da izađe iz rupe.

Slonić je odmah navalio na majčino mlijeko nakon čega se ona odmah osvijestila te su se oboje vratili u divljinu.

“Bilo je nemoguće doći do bebe dok god je majka u blizini pa smo joj zato dali tri doze za uspavljivanje. No, kako je već krenula prema bebi, onesvijestila se i udarila glavom”, objasnila je dr Chananya Kanchanasarak.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje