Ponedjeljak, 25. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Šaptačica nojevima: Pruža im spas i rehabilitaciju, uz dnevnu dozu maženja

Preuzmite sliku

Wendy Adriaens bavi se posebnim humanitarnim poslom – spašava nojeve s klanja i rehabilituje ih. U svojim videima pokazuje kakav odnos ima sa životinjama i koliko je svima potrebna ljubav…

Wendy Adriaens spasila je nekoliko nojeva od smrti i rehabilituje ih u malom zoološkom u Wuustwezelu u Belgiji. Svoje iskustvo u radu s nojevima je podijelila s milionima gledatelja na popularnoj mreži za dijeljenje kratkih videa TikToku.

U videu je pokazala koliko truda i vremena treba da se dobije povjerenje nojeva, prenosi 24sata.hr.

@wendy_adriaensDon’t run away from an attacking ostrich ##ostrich ##velociraptor ##wendyadriaens ##edutok♬ origineel geluid – Wendy Adriaens

– Nikad ne bježite kad vas napada noj. Dvije najbolje opcije su leći na tlo ili dići ruku jako visoko ispred glave ptice – napisala je u videu.

Ima posebnu dekicu koju nojevi odmah prepoznaju. Kad je stavi na tlo noj joj dolazi i prvo je pozdravlja spuštanjem glave. A onda se počinju ‘grliti’ i zajedno opuštati, što rade tako da noj kljunom dotiče njen nos ili čelo. I to se radi svaki dan.

@wendy_adriaensHow cute? 😍 ##ostrich ##rescuefarm ##lazy ##yawn ##wendyadriaens ##shareplease ##letmeknow♬ Good Morning – Debbie Reynolds & Gene Kelly & Donald O'connor

U videu piše da se ponekad nojevi zaljube u nju jer im pruža toliko potrebu pomoć, ali ona to njihovo neprirodno ponašanje (mahanje glavom i tijelom lijevo-desno) naglo prekida rukom. Nakon nekoliko puta, nojevi prestanu to raditi jer su naučili uzročno-posljedičnu vezu takvog ponašanja.

@wendy_adriaensHe keeps surprising me in how he trusts humans! 😮❤️ And yes, to keep it safe for visitors, this type of training is important ##ostrich ##trust ##risk

♬ Can We Kiss Forever? – Kina

U jednom trenu videa vidimo poprilično ljutog noja koji želi napasti Wendy, što je ona objasnila da je da taj dan bio loše volje jer ga nije dovoljno dugo mazila. Prilikom napada Wendy ga odguruje, a u pomoć joj dolazi drugi noj Fodder koji je brani i gura drugog noja.

Wendy se nada da će jednog dana moći otvoriti utočište za nojeve kako bi ih mogla više spasiti i edukovati ljude o njima.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje