Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rusija: Porodica za kućnog ljubimca usvojila vuka

Preuzmite sliku

Prdrasude i negativni stereotipi o vukovima postojali su kroz ljudsku historiju. Većina ljudi ova veličanstvena stvorenja vidi samo kao opasne prijetnje i bezobzirne ubice stoke, piše Bright Side.

Međutim, postoje situacije koje pomažu u razbijanju ili barem smanjenju tih stereotipa. Ovo je priča o ruskoj porodici koja je dočekala vuka kao kućnog ljubimaca u njihov dom, prenosi Tuzlanski.ba.

Poljoprivrednici u regiji Astrahan su 8. maja 2017. godine., pronašli su vučju jazbinu sa mladuncima i trebali su je ukloniti, srećom, Ivan, 46-godišnji masažni terapeut, kupio je jedno od tih mladunaca od farmera kad je imao samo 3 ili 4 sedmice. Nazvao ga je Seryi (na ruskom “siva”). Seryi je jedini preživjeli od 6 mladunaca koji su pronađeni u jazbini.

 • Ostali su neko vrijeme u Astrahanu, ali danas žive u Volgogradu. Njegova kćerka Aleksandra, danas ima 19 godina, i trener je pasa, pomaže svom ocu da se pobrine za Seryi. Trenutno je Seryi star 2 i pol godine, visok je 70 cm i težak je oko 45 kg. Ivan je rekao da njegov ljubimac treba puno hodati, bez obzira na vremenske prilike, pa je imati vuka kod kuće vrlo zahtjevan zadatak. Jedva da ima slobodnog vremena, mada, kako kaže: „Ne možeš dva puta prevariti vuka, ali možeš ga nagovoriti, da se barem malo odmori.”

  Iako se vukovi smatraju divljim i bjesnijim životinjama, Ivan kaže da je njegov kućni ljubimac baš kao i svaki drugi pas. Često se plaši, boji se preći široke ceste i približiti se nepoznatim predmetima njemu, poput kutija ili drugih predmeta. Ivan ne pušta da se stranci slikaju sa Serijem jer ga se plaše, a i zato što on nije izložbena životinja, već dio njegove porodice.

 • Ivan je već kod kuće imao pse. Za vuka su stariji članovi njegova novog čopora. Kao i svaki drugi pas, i Seryi grize kad je pod stresom ili dosadno. Kad krenu u šetnju, vuk se dobro slaže s onima njegove visine ili onima koji su poput njega, ali zanemaruje one manje veličine. Iako je Seryi pomalo zahtjevan kućni ljubimac, Ivana vidi kao svog vođu čopora. Seryi se odlično slaže s Ivanovom kćeri, ali Ivan je jedini koji ga može preuzeti i dati mu lijek.

 • Seryi dnevno pojede oko 1,2 kg mesa ili piletine, ali isto tako mu ne smeta jesti povrće, voće ili bobice. S vremena na vrijeme mu daju i kolačiće, orašaste plodove i med kao dodatak prehrani.

  Vukovi su znatiželjne i inteligentne životinje

  Ivan kaže da Sery brine o svim drugim psima. Čak ga je obučio da otvara prozore i uključuje prekidače za svjetlo. Ivanov prvi savjet o usvajanju vuka je: Nemoj to raditi.

  Vrlo su zahtjevne životinje, zahtijevaju mnogo vremena i energije i nije ih lako skrbiti. Ali, ako iz nekog razloga vuk završi kod kuće, provedite puno vremena s njim da stvorite bolju vezu: nahranite ga, spavajte zajedno, hodajte satima i pokušajte mu osigurati zatvoreni prostor da izbjegnete bilo kakav problema s drugim ljudima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,