Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ronilac se sprijateljio s nasmijanom ribom i snimcima bilježio njihove susrete

Preuzmite sliku

Kao slobodni ronilac i podvodni fotograf na Havajima, Yuki Nakano svaki dan pliva s nevjerovatnim morskim životinjama – od razigranih delfina do mirnih morskih kornjača.

Obično se pokušava držati na distanci, ali jedna prijateljski raspoložena riba pokazala je da joj ronilac ni najmanje ne smeta.

Nakano se prvi put susreo s ovom ribom u veljači na mjestu popularnom za ronjenje s maskom na Oahuu. Odmah je primijetio da preslatka riba ima ozljedu desnog oka. Činilo se da je rana svježa, a riba je imala problema i s ravnim plivanjem.

“Kad sam je prvi put vidio, pitao sam se zašto ostaje na istom mjestu. Ribe obično pobjegnu kada vide ljude”, rekao je Nakano za The Dodo.

Nakano se vraćao dan za danom u posjettu povrijeđenoj ribi i svaki put ju je spazio na istom mjestu. Iako je ribi bio oslabljen vid, činilo se da je prepoznala ronioca, pozdravivši ga širokim osmijehom, prenosi index.hr.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yuki (@dolphin808m913)


U martu je Nakano stigao na sastanak s ribom, ali nje nije bilo nigdje. Nakano se zabrinuo da joj se nešto nije dogodilo, ali nije gubio nadu da će se jednog dana ponovno sastati.

“Sretao sam je danima i iznenada je nestala”, rekao je Nakano. “Vjerovao sam da ću je ponovno vidjeti.”

Tri mjeseca kasnije Nakano je bio iznenađen kad je vidio ribu na istom mjestu gdje su se nekada susretali.

“Rane na oku su joj se puno poboljšale i počela se smiješiti”, rekao je Nakano. “Bio sam sretan što se vratila i promrmljao sam u sebi: ‘Dobrodošla nazad! Čekao sam te.'”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Yuki (@dolphin808m913)

Nakano je na društvenim mrežama objavio videozapise i fotografije nasmijane ribe, a nasmiješena ribica osvojila je puno pratitelja.

“Ona čini sve sretnim”, rekao je Nakano. “Volim misliti da je ona sada najpoznatija havajska riba.” (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,