Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Riješena misterija “morskog mutanta” bez kože, koji je ulovljen prošle godine

Preuzmite sliku

Misterija morskog mutanta, otkrivenog nedaleko od obala Italije, kog je prije godinu dana ulovio ribolovac sa Sardinije, konačno je riješena zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta u Kaljariju.

Italijanski ribolovac našao je u svojoj mreži, pored ostalih riba, i jednu koja liči na ajkulu mačkovku, ali bez kože i zuba, prenosi NN.

Do sada nije bio poznat takav slučaj, a naučnici sa Univerziteta u Kaljariju sada su objavili naučni rad koji se detaljno bavi ovim slučajem.

 • Kako su otkrili, iako nije imala zube i kožu, ova ajkula živjela je relativno normalnim životom, navodi profesor Antonelo Mulas, prenosi “Live Science”.

  ​Kada su on i njegove kolege ispitivali morskog mutanta, ispostavilo se da je ajkula bila stara oko tri godine, bila je uobičajenog rasta i težine.

  “Naša prva reakcija bila je: ‘zar ajkula bez kože može da preživi’. Ali, kako bi rekao Šekspir, ima mnogo više stvari u raju i na Zemlji nego što možemo da zamislimo“, kaže Mulas.

  Iako ova vrsta ajkula živi u Mediteranu, naučnici su prvo morali da istraže da li je ovaj mutant zapravo neka druga vrsta ili neka koja do sada nije bila poznata.

  Naučnici su otkrili i da ova ajkula ne samo što je uspjela da preživi bez kože, već je i dalje bila opasan predator, iako nije imala zube, budući da su joj otkrili pun stomak kada je uhvaćena.

  Međutim, ono što je bila glavna misterija, zašto ajkula nije imala kožu i zube. čini se da je sada riješeno. Naučnici koji su je proučavali smatraju da je to posljedica genetske mutacije. Pretpostavljaju da se ona mogla dogoditi prirodnim putem, ali i zbog uticaja hemijskog zagađenja vode.

  Zbog toga će nastaviti da izučavaju vodu u kojoj je ova neobična ajkula živela, kako bi otkrili potencijalno zagađenje u vodama Mediterana i kako ono utiče na živi svijet, prenosi “Sputnjik”. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,