Nedjelja, 24. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Razmišljate da nabavite ovog neodoljivog “naboranog” psa? Stručnjaci savjetuju oprez

Preuzmite sliku

Shar pei je pas srednje visine (46 do 51 cm) prepoznatljiv po velikoj glavi, malim ušima i snažnom tijelu koje je prekriveno oštrom dlakom koja može biti duga (do 2,5 cm) i kratka (kraća od 2,5 cm).

Ono što pasminu čini totalno drugačijom od većine drugih pasa jest njihova naborana (“zgužvana”) koža i crno-plavi jezik, sličan onom kakav ima njegov sunarodnjak, a po nekima i bliski rođak – chow chow, prenosi index.hr.

Potiču iz Kine i smatra ih se jednom od najstarijih pasmina, koja je nastala oko 200. godine prije Krista.

Za razliku od danas, kad ih se koristi uglavnom kao pse za društvo, tokom istorije shar pei je bio svestrani radni pas koji se jednako dobro snalazio kao pas čuvar i lovac, a često je bio korišten i u borbama pasa.

 • Početkom 20. stoljeća, odnosno dolaskom komunista na vlast, koji su pasminu smatrali simbolom dekadentne prošlosti, počinje njihovo zabranjivanje, zbog čega je pasmina dovedena do ruba izumiranja.

  Pišući o istoriji pasmine Vet Street navodi kako je pasmina do 1950. bila gotovo istrijebljena. Tek nekoliko pasa moglo se pronaći u ruralnim dijelovima Kine i Hong Kongu (koji je tada bio pod britanskom vlašću) te na Tajvanu, a nekoliko primjeraka 1966. izvezeno je u SAD.

  Sedam godina kasnije Matgo Law, uzgajivač shar peija iz Hong Konga, pozvao je uzgajivače izvan Kine da zajedničkim snagama spase pasminu od izumiranja.

  Budući da je riječ o izuzetno teritorijalnoj pasmini s izraženim zaštitničkim instinktima, svima koji ih nabavljaju stručnjaci savjetuju oprez odnosno da psa ne nabavljaju samo zbog njegovog neodoljivog izgleda.

  U krivim rukama vlasnika koji psa neće na vrijeme socijalizirati i posvetiti mu dovoljno vremena, shar pei može postati opasan, pogotovo prema drugim dominantnim psima, što u urbanim sredinama baš i nije poželjna osobina. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,