Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psi znaju kako da dobiju šta žele

Preuzmite sliku

Popularno

Naši ljubimci mogu biti podmukli manipulatori, ako požele da od vas dobiju nešto.

Marianne Ebberleyn koja proučava kognitivne sposobnosti pasa na Univerzitetu u Cirihu, željela je da testira sposobnost životinja da se služe prevarom, kako bi dobile ono što žele.

Tu ideju je dobila posmatrajući svoje pse, od kojih se jedan povremeno pretvarao da vidi nešto zanimljivo u dvorištu, kako bi drugog prevario da ustane i prepusti mu najbolje mjesto za spavanje.

“To se često dešava, ali nije proučavano”, kaže ona.

Kako bi provjerila da li će psi tako postupati i prema ljudima, Ebberleyn i njene kolege uparili su dva psa sa ljudima od kojih jedan uvijek daje poslastice za pse, a drugi ih zadržava.

Kad su psi naučili od kog čovjeka mogu da očekuju najljepši zalogaj, dobili su priliku da svakog od partnera odvedu do jedne od tri kutije u kojima je bila ili sočna kobasica ili suv keks za pse ili ništa od toga, a poslije toga da prošetaju sa svojim vlasnicima do kutije iz koje žele da dobiju poslasticu.

Oni su, dakle, imali priliku da “škrtog” partnera zavaraju i pokažu im praznu kutiju, a onda svog vlasnika povedu do sočne kobasice i uživaju u ukusnom zalogaju. Baš to su i učinili.

Poslije dva dana testiranja, psi su vodili partnera koji im je davao slatkiše pravo do kutije sa kobasicom, dok su “škrtici” pokazivali praznu kutiju.

“Pokazali su impresivnu fleksibilnost u ponašanju”, kaže Eberlajn. “Oni se ne drže samo pravila, nego razmišljaju o mogućnostima”.

Nju je iznenadilo i to što psi vrlo brzo uspijevaju da otkriju optimalnu formulu ponašanja.

Neki su od samog početka “škrticu” vodili do prazne kutije i uvijek su uspijevali da dobiju najviše poslastica.

“Brzo su shvatili razliku između partnera. Nije bilo potrebno da dodatno uče. Nekim životinjama, poput majmuna, potrebno je mnogo ponavljanja da nauče sličnu lekciju”, kaže Ebberleyn.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,