Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prirodni fenomen: Ženka komodo zmaja postala majka tri mladunca – bez parenja

Preuzmite sliku

Charlie, ženka komodo zmaja, postala je majka tri mala mužjaka koji su se izlegli zahvaljujući partenogenezi.

Ženka komodo zmaja, inače najvećeg gmizavca iz reda guštera, po imenu Charlie iz Zoo-vrta Chattanooga u Tenesiju donela je na svijet tri mladunca.

Charlie je provela određeno vrijeme u društvu zmaja po imenu Kadal, ali su se tri mlada mužjaka Onyx, Jasper i Flint izlegla zahvaljujući partenogenezi. To je fenomen koji je svojstven ženkama koje iz neoplođene jajne ćelije mogu razvijati embrion. Ovo je vrlo rijetka pojava među kičmenjacima: samo 70 vrsta, odnosno 0,1 posto, ima ovu sposobnost. U zoo-vrtu su uradili DNK test koji je pokazao da je ženka komodo zmaja Charlie prava majka mladunaca, prenosi RTS.

 • Komodo zmajevi su tokom evolucije, osim polnog razmnožavanja, razvili i sposobnost partenogeneze, jer je izolovani prostor u divljini njihovo prirodno stanište. Veoma su agresivni kada osjete prisustvo drugih bića.

  Partenogeneza je proces oplodnje jajne ćelije zahvaljujući drugoj jajnoj ćeliji. Biološki proces stvaranja jajašca naziva se oogeneza i podrazumijeva generisanje polarnog tijela koje u sebi sadrži duplikat DNK jajne stanice, navodi CNN.

  “Obično se polarno tijelo smanjuje i nestane. Kod Charlie su polarna tijela preuzela ulogu spermatozoida i pretvorila jajne ćelije u embrion”, navodi se u časopisu Scientific American i dodaje da su prvi slučajevi partenogeneze komodo zmajeva prijavljeni 2006. godine.

  Ženke komodo zmajeva nose VZ, a mužjaci ZZ hromozome. U procesu partenogeneze, majka može stvoriti samo VV jaja ili ZZ jaja. WW jaja nisu održiva, pa ostaju samo jaja sa ZZ hromozomima. Tako su mužjaci u zoološkom vrtu u Tennesseeju došli na svijet.

  “Naše osoblje je oduševljeno što prisustvuje čudesnom prirodnom fenomenu. Opstanak komodo zmajeva je ugrožen, pa se nadamo da mladunci predstavljaju dobar primjer budućnosti njihove vrste”, istakla je direktorica zoološkog vrta u Tennesseeju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje