Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preživi najgore uslove, brižna je majka i surovi zaštitnik a na svijet donese i do 14 mladunaca

Preuzmite sliku

Smatra se potpuno nevjerovatnim bićem jer ima sposobnost da se prilagodi svim mogućim klimatskim uslovima tako što po potrebi drastično mijenja svoje krzno.

Arktička ili polarna lisica je nevjerovatno izdržljiva životinja koja preživljava i najsurovije uslove Arktika, svog doma, gdje se temperature spuštaju i do -58.

Smatra se potpuno nevjerovatnim bićem jer ima sposobnost da se prilagodi svim mogućim klimatskim uslovima tako što po potrebi drastično mijenja svoje krzno, prenosi Stil.

  • Tokom zime potpuno se stapa sa snježnom okolinom i postaje potpuno bijela, dok tokom ljeta dobija sivo ili tamno braon krzno koje joj omogućava da lakše podnosi toplije vrijeme. Tako polarna lisica tokom čitave godine ima sposobnost kamuflaže, što joj odgovara za lakši ulov plijena, piše Stil.

  • Hrani se pretežno glodarima, pticama, čak i ribom, a tokom najsurovijih hladnoća, ne preza ni od toga da bude vjerni pratilac polarnog medvjeda, kako bi pojela ostatke plijena koji ostanu iza ovog predatora. Kada im je dostupno, polarne lisice se hrane i povrćem.

  • Ženke polarne lisice kote se svakog proljeća, kada na svijet donose i do 14 mladunaca i kada se pretvaraju u najbrižniju majku, a istovremeno i u najsurovijeg zaštitnika svojih potomaka. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje