Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prepoznaju li psi lica vlasnika na ekranu mobitela ili tableta?

Preuzmite sliku

Popularno

Vaš pas će gotovo sigurno prepoznati vaš glas. Ali ponekad je teško odrediti znaju li ili ne što se događa na ekranu, pa se postavlja pitanje prepoznaje li vas pas na ekranu telefona ili tableta?

Psi prepoznaju lica, samo ne lica u pokretu

Vaš pas će vjerovatno prepoznati vaše lice u stvarnom životu i na fotografijama. Ali kad se slike počnu kretati, tad će se zbuniti, a razlog je osjetljivost na treperenje.

Osjetljivost na treperenje je brzina kojom oko životinje može snimati slike i opažati kretanje. Prema dr. Stanleyju Corenu, psi imaju veću osjetljivost na treperenje od ljudi. Kada gledate video poziv na telefonu ili tabletu, vaš se vizualni receptor povećava i smanjuje svjetlinu, a vaš mozak identificira osobu (ili psa) u kadru.

Psi, s većom osjetljivošću na treperenje, ne mogu vidjeti sve slike u svim promjenama svjetline i pokreta. Sve je to gomila vratolomnih svjetala i oblika. Psi uzimaju vizualne podatke barem 25 posto brže nego ljudi. To znači da su sjajni u otkrivanju pokreta, ali teže prepoznaju pokretne slike na ekranu.

 • Veličina zaslona je bitna

  Kada se radi o tome mogu li psi prepoznati lica na zaslonu pametnog telefona ili tableta, tada je veličina ekrana bitna. Neki psi mogu prepoznati slike na televiziji, posebno one visoke razlučivosti. Međutim zasloni telefona i tableta mnogo su manji, a slike su puno komprimiranije.

  Vid pasa evoluirao je za lov, tako da oni bolje vide pokret iz daljine i imaju i jak periferni vid. Drugim riječima, oni su dobri u hvatanju osnovne, velike slike objekta ili scene ispred njih. Mali ekrani i komprimirani podaci znače da psi ne mogu prepoznati lica na ekranima telefona ili tableta.

  Ako imate televizijski monitor visoke rezolucije, onda će vas možda moći prepoznati na pozivu preko Skypea, ali je malo vjerovatno da će znati tačno što je na ekranu ako mu pokažete osobu na zaslonu svog mobitela.

  Zvuk je važniji

  Čak i ako pas ne prepozna vaše lice na ekranu, moguće je da će prepoznati vaš glas. Istraživanja pokazuju da psi prepoznaju pojedinačne glasove i puno više reagiraju na ton glasa nego na određene riječi. Dakle, ako svog psa pozovete telefonom, koristite miran, pozitivan glas.

  Međutim, kao i slike na pametnom telefonu ili tabletu, zvuk kroz te uređaje je komprimiran. Također, mozgovi pasa ne djeluju kao kod nas; ponekad ne mogu povezati lice i glas na ekranu sa osobom koju vole. Čak su i psi s najboljim sluhom zbunjeni glasom koji dolazi s uređaja.

 • Naravno, zaslonsko i audio prepoznavanje razlikuje se od psa do psa. Neki ljudi koji čuvaju pse se zaklinju da se psi ‘uzbude’ kad čuju glas svog vlasnika preko telefona. Međutim, sve ovisi o tehnologiji i konkretnom psu.

  Miris je jači od vida

  Ako odete izvan grada, svejedno se možete čuti sa svojim psom preko Skypea. Čak i ako vas možda neće prepoznati na ekranu, bit ćete sretni jer ćete vidjeti njihovo simpatično lice. Također, možete ponuditi svom psu i drugu opciju: ostavite mu svoj miris kad idete van grada. Naime, psi imaju zadivljujuć njuh, s čak 44 puta više receptora od ljudi. Podsjetite ih na vas dok vas nema, tako da ostavite mirisne predmete iza sebe, poput posteljine ili nošene trenirke.

  Zaključno, većina pasa ne može prepoznati lica na ekranima telefona ili tableta. Ali to ne znači da se ne biste trebali čuti preko Skype-a sa svojim ljubimcima dok ste izvan grada. To im neće naštetiti, a mogu prepoznati i utješiti se zvukom vašeg glasa. Osim toga, imate priliku vidjeti njihovu slatku njuškicu dok niste kod kuće. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,