Nedjelja, 4. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Predivna priča iz Sarajeva: Životni put male medvjedice Aide

Preuzmite sliku

Porodica Bećar u planinskom selu Gunjani imala je neobičnu posjetu proteklog vikenda. Naime, u blizini svoga doma, ugledali su mladunče medvjeda.

Prvi put se dvomjesečna medvjedica u mjestu Gunjani pojavila proteklog vikenda, ali su je mještani otjerali jer su se plašili da će majka krenuti u potragu za njom.

Idućeg jutra, medvjedica se vratila, pa su se Bećari odlučili brinuti o njoj, a dali su joj i ime – Aida.

“Kada smo je prvi put vidjeli, nije mogla dobro da hoda i vjerovatno je bila izgladnjela. Dala sam joj mlijeka”, izjavila je Sija Bećar.

Zadovoljna, ali još uvijek nesigurna na svojim nogama, Aida je trčala oko porodičnog dvorišta prije nego je dozvolila da je pomiluju Sija i njen sin Zakir.

Mještani su kazali kako su Aidinu majku vjerovatno ubili krivolovci.

Lov na medvjede je zabranjen na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, dok je u Republici Srpskoj dozvoljen.

Bez majke da je zaštiti, Aida nema šanse da preživi u divljini pa su Bećari odlučili da je najbolje za nju da je odvedu u zoološki vrt u Sarajevu gdje će primiti stručnu njegu koja joj je potrebna kako bi vratila snagu.

“Navikli smo se na bebu medvjeda, tako da će nam biti teško bez nje”, rekla je Sija.

Muhamed Hodžić, glavni federalni inspektor za šumarstvo, kazao je da je Aida treće mladunče koje je spašeno posljednjih godina nakon što su krivolovci ubili njihove majke.

“Ovo je velika životinja koja živi u našim šumama, ali ovakvi mladunci neće nikada biti sposobni da se vrate prirodu gdje zaista i pripadaju”, istakao je.

Aida sada živi u “Pionirskoj dolini”, gdje su je sa zadovoljstvom prihvatili uposlenici tog sarajevskog zoološkog parka.

“‘Pionirska dolina’, nakon Nine, Sonje, Pioline od danas ima i svoju Aidu, bebu, medvjedicu staru svega dva mjeseca”, navedeno je iz Pionirske doline. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje