Nedjelja, 26. Maj 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potvrdila nauka: Zašto biste se uvijek trebali nasmiješiti psu?

Osobama koje su doživjele neugodno iskustvo i neočekivanu reakciju psa vrlo vjerovatno nije jasno zašto je do toga došlo. Na koji način psi prate ponašanje ljudi pitanje je koje je zanimalo naučnike.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Helsinki došlo je do saznanja da hormon oksitocin vodi glavnu ulogu u interakciji između pasa i ljudi.

Naklonost i povjerenje između psa i čovjeka stječe se vrlo jednostavno, a to je ekspresijom lica –osmijehom, pri čemu se otpušta “hormon ljubavi” oksitocin.

Kako bi potvrdili tu tvrdnju, istraživači su odlučili provesti eksperiment u kojem su grupi pasa prikazali slike nasmijanih i ljutitih lica na zaslonu računara.

Kako će pas reagirati na prikazanu fotografiju, izmjereno je pomoću uređaja za praćenje očiju.

Prema dosadašnjim saznanjima naučnika, psi se obično fokusiraju na najzanimljiviji aspekt svake situacije, poput prijetećih podražaja u zastrašujućoj situaciji.

Prepoznavanje i tumačenje prijetnji način je na koji pas reagira instinktivno i presudan je osjećaj koji mu omogućava njegovo preživljavanje.

Suočeni s nasmijanim licima, psi se nisu osjećali ugroženo i reagirali su pozitivno na prizor nasmijanog čovjeka.

Čini se da hormon oksitocin utječe na ono što pas vidi i kako doživljava ono što vidi, kaže istraživač Sanni Somppi. (Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,