Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potresna scena: Zbog ove bebe plamenca gledatelji dokumentarca o prirodi plakali (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nakon što ih je šokirala srceslamajuća scena s morževima, gledatelje novog Netflixovog serijala “Our Planet” sa sirom Davidom Attenboroughom u suzama je ostavila još jedna potresna scena.

Riječ je o prizoru u kojem maleni plamenac zaostaje za svojim jatom jer mu se oko nogu skorio sloj soli koji ga usporava i smanjuje mu šanse za preživljavanje. Potresni kadar snimljen je u Africi na području prekrivenom solju i ostalim mineralima gdje se naselilo jato plamenaca.

Oni moraju napustiti to područje zbog suše, no to nije tako jednostavno. U jatu se nalaze i stotine beba plamenaca koje ne mogu letjeti pa odrasli moraju hodati s njima i pratiti svoje potomstvo do vode. Ako se plamenci ne kreću dovoljno brzo, sol im se skori oko nogu te ih toliko uspori da ne mogu pratiti tempo svog jata.

Upravo se to dogodilo jednom plamencu kojeg su uhvatile kamere autora dokumentarca, a ekipa na društvenim mrežama izrazila je svoju tugu. Neki su napisali da ih je scena rasplakala.

Dokumentarac “Out Planet” prati kako klimatske promjene preoblikuju prirodni svijet te upozorava na to da su neke životinje manje opremljene za prilagođavanje novom okruženju od drugih. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,