Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potraga za odbjeglim kengurom još traje: Ukoliko ga ne pronađu na vrijeme, priča bi mogla imati tužan kraj

Preuzmite sliku

Semberci su na nogama, tragajući skoro mjesec dana za kengurom, koji se udaljio od ranča u vlasništvu Nikole Tanasića. Potraga se pretvorila i u borbu za život ove egzotične životinje.

Moramo ga naći prije nego što prestane vegetacija, jer će tada ostati bez hrane. Problem su i niske temperature, koje on ne može da podnese – upozorava vlasnik.

Iako je više puta viđan u okolini, ljudi ne mogu da mu priđu, zadobiju njegovo povjerenje i zbrinu ga. Vlasnici se ipak nadaju da će ova egzotična životinja biti pronađena i vraćena u prebivalište. Tanasić kaže da od potrage neće odustati.

Egzotična životinja, koja je bila atrakcija za najmlađe na Ranču „Tanasić“, pobjegla je prije skoro mjesec dana, a uprkos tome potraga nije urodila plodom. Vlasnik obećava nalazaču vrijednu nagradu.

 • Kengur, čije je ime Koki Kol, nestao je s ranča porodice Tanasić, koji se nalazi uz samu Drinu, na ulasku iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu. Godinu i više živio je u harmoniji sa ostalim stanovnicima ovog mini zoo-vrta. Nikola Tanasić kaže da je mužjak kengura, sivog s bijelim genima, star godinu i po dana.

  To je jedna od 63 vrste kengura koje žive uglavnom u Australiji i Novoj Gvineji. U početku je bio plašljiv, ali se kasnije prilagodio i privikao na djecu. Djeca su nepažnjom ostavila kapiju i on je istrčao. Vjerujemo da bi se vratio, ali su ga upravo oni i preplašili i izgubio se – kaže Tanasić.

 • Da pomognu spremni su i u Lovačkom savezu RS. Imaju dvije puške za omamljivanje i uspavljivanje životinja, kao i dron s kojim mogu lakše da pronađu kengura.

  Sekretar Saveza Živojin Lazić kaže da je jedna od misija lovaca da zaštite životinje, očuvaju lovišta i životnu sredinu.

  Neobično jeste da sad moramo da zbrinemo jednu egzotičnu životinju, koja inače ne živi na ovim prostorima. Ali ne smijemo dozvoliti da je neko odstrijeli ili da ostane nezbrinuta – naglašava Lazić.

  Kengur je danima tema i društvenih mreža. Dovitljivi i duhoviti Semberci nasmijali su mnoge objavama da je kengur nanio ogromnu štetu usjevima, da stariji mještani misle od kengura da je ogroman pacov, te da su u pojedinim selima čak postavili i saobraćajni znak – kengur na putu.

  Sudeći po komentarima, ipak je najviše onih koji se nadaju da će semberski kengur biti pronađen i vraćen u prebivalište prije zime, kako bi izbjegao zlu sudbinu. (Srpskainfo.com)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje