Utorak, 7. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pomagao i spasio brojne živote, a onda je ostavljen na lancu u rupi bez hrane i vode

Preuzmite sliku

Pas Car, koji je cijeli svoj život proveo radno kao asistent u razminiravanju, umjesto da uživa u “mirovini” i živi svoj najbolji život, ostavljen je zanemaren, spao je na tek 28 kilograma jer je bio prisiljen jesti otpad, pa mu je i želudac bio pun pijeska.

Nakon burnog radnog vijeka u kojem je za privatnu firmu pomagao u razminiravanju pas Car završio je na lancu u rupi, bez hrane i vode. Sudbina kakvu nitko ne zaslužuje zadesila ga je jer je završio u rukama čovjeka koji nije financijski ni psihički sposoban brinuti se o Caru, objanili su iz Udruženja za zaštitu životinja Sirius Požega, čija se volonterka sada brine o Caru.

“Javljeno nam je da je pas u lošem stanju. Uvijek se odazovemo kada osoba nema sredstava, u pitanju je život životinje. Volonterka je došla nenajavljeno i imala što zateći – pas u rupi, vezan lancem, bez hrane i vode”, kazali su iz Udruženja za dnevnik.hr.

Car je preživljavao jedući kamenje, bio je potpuno zapušten i bolestan te su mu stradali bubrezi, a želudac mu je bio pun šljunka. Nije vakcinisan od 2015.

“Nije dobio nikakvu veterinarsku skrb. Potpuno je zapušten i bolestan je, stradali su mu bubrezi. On ima samo 28 kilograma. Kada smo pitali smijemo li psa uzeti k sebi, dobili smo odgovor – vozite ga. Sve je ovdje jasno… U trbuhu hrpa kamenja. Pas se snalazio. Bubrezi su mu otišli. Sad se oporavlja, međutim nije lako. Ima velike šanse oporaviti se. Car je divan. On i dalje čeka naredbe. Ne čeka maženje, gleda u oči i čeka zapovijed. Poslušno nevino biće, ispaćeno”, dodali su iz udruženja te istaknuli kako se o njemu sada brine volonterka dok se u potpunosti ne oporavi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje