Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Policajci spasili pingvina “osjetljive” vrste koji je lutao selom: Pozirao im za fotografiju

Preuzmite sliku

Policija je tokom rutinske ophodnje u britanskom Nottinghamshireu u nedjelju nedugo iza ponoći uhvatila Humboltovog pingvina koji je lutao selom Strelley, nakon što je pobjegao s obližnje farme.

Ptica po imenu Po-Po pobjegla je s farme i prešla kilometar po seoskoj cesti, piše BBC.

Pingvin je ubrzo vraćen vlasniku, a policajac Gareth Philip je kazao da je bio vrlo prijateljski nastrojen te da je pozirao njegovim kolegama za fotografiju, prenosi Hina.

  • Philip je rekao da su u istome britanskom selu policijski dužnosnici prošle godine spasili par otetih pingvina. U januaru 2019. policija je na farmu stigla po dojavi, spasila pingvine te privela 23-godišnjeg muškarca iz Prestona zbog sumnje da je provalio na farmu.

    Humboltovi pingvini (Spheniscus humboldt) naseljavaju Južnu Ameriku, a ime su dobili po morskoj struji u kojoj plivaju, nazvanoj po pruskome istraživaču Alexanderu von Humboldtu.

    Premda ne spadaju u ugroženu životinjsku vrstu, na popisu Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) svrstani su u kategoriju “osjetljivih”, što znači da postoji opasnost od toga da u dogledno vrijeme postanu ugroženi.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje