Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet životinjskih vrsta koje su bile suočene sa izumiranjem, ali se njihove populacije oporavljaju

Preuzmite sliku

Višegodišnje mjere zaštite pomogle su da se poboljša status 13 životinjskih vrsta u 2018. godini.

Međunarodna Unija za zaštitu prirode (IUCN) procjenjuje da je više od četvrtine svih vrsta ugroženo. Mnoge vrste su se kretale kroz nekoliko kategorija Crvene liste Međunarodne unije za zaštitu prirode – od najmanje ugrožene, preko ranjive, ugrožene, kritično ugrožene i, naposlijetku, izumrle.

Ali s vremena na vrijeme neka vrsta se odmicala od ivice – drugim riječima, spuštala se na rang manje ugrožene vrste. To se nije uvijek događalo bez pomoći. Višegodišnje mjere zaštite pomogle su da se poboljša status 13 životinjskih vrsta u 2018. godini (pet ih je ovdje predstavljeno). Takvo spuštanje na rang manje ugroženih vrsta vrijedi proslaviti, ali neki naučnici brinu da će ono usporiti zamah neophodan za veću bezbjednost životinja, odnosno otklanjanje prijetnje od izumiranja. U dosadašnjim procjenama o tome gdje se status promijenio u 2019. godini, u svakom pojedinom slučaju opao je broj jedinki, prneosi nationalgeographic.rs.

Kit Perajar

Populacija kita perajara udvostručila se od 1970-ih zbog smanjenog izlova u sjevernom dijelu Atlantskog okeana i međunarodnih zabrana komercijalnog kitolova.

 • I dok se neke se vrste kitova oporavljaju, druge, poput sjevernoatlantskog arktičkog kita, i dalje se suočavaju sa značajnim prijetnjama i mogle bi za nekoliko decenija da funkcionalno izumru.

  Sredozemni ibis

  Ptica duginih boja iz egipatske mitologije, s tek nekoliko preostalih potpuno divljih kolonija (u Maroku), vraća se u svoje nekadašnje područje rasprostranjenja, uključujući i Alpe.

  Južnookeanski albatros

  Raste broj albatrosa koji se gnijezde u Indijskom okeanu, na jednoj ostrvskoj visoravni prekrivenoj mahovinom; invazivni miševi i bolest nastavljaju da predstavljaju pretnju.

  Ginterov gekon

  Zečevi i koze, koji su dovedeni u XIX vijeku, uništili su stanište gekona, ali napori zaštite prirode učini su da ostrvo postane gostoljubivije prema ovom gušteru.

 • Mauricijuski golub

  Programi kontrole grabljivaca i podsticanja razmnožavanja na Mauricijusu pomogli su da se ova populacija popne s manje od deset ptica u divljini na više stotina. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,