Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pet tipova pasa koji su naročito osjetljivi na štetno sunčevo zračenje

Preuzmite sliku

Pse također treba zaštititi od štetnog sunčeva zračenja, a neki psi posebno su osjetljivi. Pripazite kada svog ljubimca vodite sa sobom na plažu ili u šetnju po suncu.

Bijeli psi

Kao što ljudi izrazito svijetle puti lakše izgore na sunce, tako su i psi čija je dlaka bijela ili vrlo svijetle boje osjetljiviji na štetne sunčeve zrake od onih s tamnom dlakom. Raspitajte se kod veterinara koje bi zaštitno sredstvo protiv sunca bilo najbolje za vašeg ljubimca, prenosi Zadovoljna.hr.

 • Psi s kratkom dlakom

  Jedna od funkcija psećeg krzna jest da ga zaštiti od štetnih sunčevih zraka, a kod pasa s kratkom dlakom ta je zaštita slabija. Ovim psima sredstvo protiv sunca itekako će koristiti. Pripazite na to da zaštitno sredstvo ne sadrži cinkov oksid jer je on toksičan za pse i može ozbiljno oštetiti crvene krvne stanice, što može zahtijevati i transfuziju krvi.

  Psi bez dlake

  To je možda i više nego očito, ali svakako je važno napomenuti da ove pse obvezno treba zaštititi od sunca. Psi bez dlake kao što su kineski kukmasti pas, meksički golokoži pas i peruanska inka orhideja trebaju nositi zaštitnu kremu i ne provoditi previše vremena na direktnom suncu.

  Psi sa svijetlom njuškom

  Psi s ružičastom ili njuškom druge svijetle boje imaju manje pigmenata, što znači da su pod većim rizikom od štetnog sunčeva zračenja. Čak i ako vaš pas ima debelu dlaku na gotovo cijelom tijelu, veterinar može preporučiti nanošenje zaštitnog sredstva na dijelove tijela koji nisu pokriveni krznom poput trbuha i nosa.

 • Psi koji vole ležati na suncu na leđima

  Pas koji se izležava na suncu na leđima možda jest sladak prizor, ali to može biti itekako štetno. Veterinari upozoravaju da su psi koji vole ležati na leđima na suncu naročito skloni razvoju tumora pločastih ćelija na području stomaka s malo dlake. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,