Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet savjeta za brigu o ljubimcima tokom ljetnih vrućina

Preuzmite sliku

Toplo vrijeme predstavlja pravi izazov za životinje. Iako, možda, one egzotičnije mogu u potpunosti da se osjećaju kao “na svom terenu”, oni najčešći kućni ljubimci mogu na velikim vrućinama da se osjećaju baš kao i njihovi vlasnici.

Ovih pet savjeta pomoći će vlasnicima mačaka i pasa da manje brinu o zdravlju njihovih ljubimaca tokom vrelih ljetnjih mjeseci.

1. Poštujte vrućinu
Postarajte se da vaše pse i mačke, tokom ljetnjih mjeseci, uvijek imaju pristup dovoljnoj količini svježe hladne vode i ne dozvolite im da sami izlaze napolje tokom najvrelijih dijelova dana.

2. Pazite na insekte
Jedan od čestih ljetnih problema kućnih ljubimaca su krpelji i drugi insekti. Ukoliko biljke u dvorištu prskate zaštitnim sredstvima protiv insekata, znajte da ona mogu da budu veoma opasna za životinje. Najbolje rješenje ja da u dijelu dvorišta u kome ljubimci najviše borave i igraju se redovno šišate travu, čime ćete smanjiti prisustvo insekata i mogućnost da dođu u dodir sa vašim ljubimcem.

3. Čuvajte se antifriza
U ljetnim mjesecima, dešava se da antifriz curi iz automobila kada se pregriju. Njegov sladunjav ukus je privlačan za pse i mačke, ali može biti smrtonosan ukoliko ga progutaju. Obratite pažnju na barice ispod automobila.

4. Opekotine od sunca
Neki kućni ljubimci, pogotovo oni koji imaju tanku dlaku i ružičastu kožu mogu biti podložni opekotinama od sunca. Konsultujte veterinara po pitanju toga da li je potrebno da vaš ljubimac tokom vrelih sunčanih dana koristi zaštitnu kremu.

5. Bezbjednost u vodi
Uvijek obraćajte pažnju na vašeg ljubimca kada je u vodi. Čak i najbolji plivači među njima mogu da se nađu u nevolji u situacijama kada ne mogu da nađu povoljno mjesto za izlazak iz vode, ili se zapletu u rastinje ili konopce. Ukoliko vašeg psa vodite na čamac, na moru ili rijeci, možda nije loše da mu prije toga obučete plutajući prsluk za pse. (B92)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje