Subota, 19. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet pasmina koje su loš su izbor za porodice s djecom

Preuzmite sliku

Porodice koje imaju malu djecu i planiraju nabaviti psa, moraju se dobro informisati prije nego što donesu konačnu odluku. Naravno, pas je idealan prijatelj i sjajno utiče na razvoj djeteta, ali nije baš svaka pasmina pogodna za mališane. Ovih pet pasmina bi trebalo izbjegavati ako kućanstvo ima malu djecu, no to svakako ne znači da se čak i ove pasmine pravilnom dresurom ne mogu pretvoriti u najbolje prijatelje mališana.

Akita inu

 • Iako nasmijano lice ovog psa osvaja na prvu, akite nisu baš toliko bezopasne. Ljudi koje oni ne poznaju teško zadobivaju njihovo povjerenje, a ne vole ni djecu nepoznatih ljudi. Osim toga, odrasle akite su često agresivne prema drugim životinjama, pogotovo psima. Ako nije pravilno dresiran, ne bi trebalo djecu ostavljati s ovom pasminom, prenosi index.hr.

  Dalmatinac

 • Dalmatinci su veliki, snažni i hiperaktivni psi. Iako su socijalizirani i naviknuti na pažnju djece, ipak ih ne treba ostavljati same s njima. Dalmatincima je potrebno dosta treninga kako bi ih bilo moguće kontrolisati.

  Doberman

 • Dobermani se često smatraju dobrim izborom za porodice s djecom jer su dobri zaštitnici. Međutim, treba znati da uz zaštitnički karakter dolazi i jaka potreba za dominacijom. Stoga je veoma važno naučiti dobermana da su mu i djeca vlasnici, koje oni trebaju čuvati, ali i poštovati. Takva dresura je dug i zahtjevan proces.

  Haski

 • Ako namjeravate nabaviti haskija, onda morate znati da pored svog djeteta dobijate još jedno. Haskiji su vrlo energični, razigrani i aktivni psi, kojima je potrebno puno pažnje i dugih šetnji. Iako ovi psi nisu agresivni prema ljudima, ipak ih nije dobro ostaviti s djecom bez nadzora. Haskije je potrebno naučiti da izraze svoje emocije umjereno, kako ne bi dijete u svojoj igri gurnuli ili skočili na njega.

  Pekinezer

 • Najistaknutija osobina pekinezera je samopouzdanje i mišljenje da se cijeli svijet vrti oko njega. Zato mnogi predstavnici ove pasmine ne vole glasnu djecu, djecu koja ih diraju ili pokušavaju da ih zagrle. Pekinezer ne može podnijeti takvo ponašanje te ako nije dobro odgajan, neće se dvoumiti da pokaže zube. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,