Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pasmina koja je proglašena japanskim nacionalnim blagom (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Hollywoodski glumac Richard Gere, francuska filmska zvijezda Alain Delon i ruska klizačka senzacija Alina Zagitova imaju jedno zajedničko – obožavaju japanske pse akite.

I u tome nisu usamljeni. Posljednjih godina potražnja za akitama u inostranstvu nadmašuje onu u njihovoj postojbini. To nimalo ne iznenađuje uzgajivača Osamua Yamaguchija (64) koji već dvije decenije svoje akite isporučuje stranim vlasnicima.

“Nekada je mojih klijenata bilo pola u Japanu, pola u inozemstvu, ali odnedavno se broj prekomorskih klijenata znatno povećao”, kaže Yamaguchi u svom vrtu u Takasakiju, 100 kilometara sjeverno od Tokija.

Njegova tvrdnja potvrđena je podacima japanskog saveza za očuvanje akita. Registrovanih vlasnika tih pasa izvan Japana bilo je 2005. samo 33, a do prošle godine taj je broj narastao na četiri hiljade.

Yamaguchi u svakom trenutku ima dvadesetak akita, a mnogi od njih su štenci paperjaste bijele ili crvenkaste dlake koji uživaju u međusobnom hrvanju.

Izvorno lovačka pasmina, akita je nastala u sjevernoj japanskoj regiji istog imena. Radi se o velikim psima, visokima 60 do 70 centimetara i teškima između 40 i 50 kilograma, s uspravnim ušima, dubokim očima i licem nalik medvjeđem. Japanska vlada proglasila je pasminu “nacionalnim blagom”.

Unatoč tome, u padu je broj vlasnika akita u domovini. U 1970-ima godišnje se registriralo oko 40.000 štenaca. U zadnjoj deceniji broj je pao na oko 3000 godišnje.

“Problem je stambena situacija u Japanu. Broj ljudi koji mogu držati velike pse poput akita sve je manji. Mnogi bi ih željeli, ali nemaju prostora”, kaže Kosuke Kawakita, čelnik tokijskog ogranka nacionalnog saveza za očuvanje te pasmine.

 • Odani Hachiko

  Zato su profitirali oni u inozemstvu. Yamaguchi dvadesetak puta godišnje putuje u inozemstvo kako bi osobno isporučio pse novim vlasnicima.

  Njegovi psi prodaju se za oko 200.000 jena, a većina klijenata mu je iz SAD-a, Rusije i Kine, iako je letio i za Francusku, Kuvajt, Egipat i Indoneziju. Putuje toliko jer se želi uvjeriti da njegovi štenci idu u prave ruke i da će imati pogodne životne uslove.

  “Akite su jako perceptivne. To im je najvažnija osobina. Razumiju kako se osjećate samim time što su vam blizu. I lojalne su”, objašnjava Yamaguchi.

  Njihova nevjerovatna odanost središte je desetljećima stare, istinite priče o Hachiku, akiti koji je devet godina svakoga dana na stanici strpljivo čekao svog pokojnog vlasnika da se vrati s posla.

  Hachiko ima svoj spomenik ispred tokijske željezničke stanice Shibuya, a njegova je priča pretvorena i u holivudski film s Richardom Gereom u ulozi vlasnika.

  “Poslije toga filma akite su postale vrlo popularne u inostranstvu”, kaže Kawakita.

  Među slavnim vlasnicima akita bila je i gluhoslijepa politička aktivistica Helen Keller, a jednoga ima i ruski predsjednik Vladimir Putin. Kawakita kaže da stranci uglavnom najviše vole akite s crvenkastom dlakom.

  Yamaguchi je presretan što u inostranstvu interes za pasminu jako raste i nada se da će to potrajati. “Ne želim da taj procvat popularnosti bude samo prolazan trend. Želim da traje”, rekao je. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,