Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pas ‘Nino’ u vrijeme pandemije obavlja kupovinu i pomaže vlasniku

Preuzmite sliku

Popularno

Zbog mjera i epidemioloških preporuka uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, mnogi ljudi ostali su zatvoreni u kućama, onemogućeni u obavljanju svakodnevnih poslova.

Stanje karantene u mnogim zemljama trajalo je nekoliko mjeseci, zbog čega su mnogi ljudi, pogotovo oni stariji, ovisili o ostalim članovima porodice, komšijama i prijateljima da će im pokucati na vrata i donijeti hranu, pa čak i lijekove.

Ipak, Jose Ever Henao (62) iz Bogote, u Kolumbiji, ovaj važan zadatak povjerio je svom dresiranom psu “Ninu“, javlja Anadolu Agency (AA).

”Nina“ je dresirao da može obavljati određene poslove za njega, kao što je odlazak u prodavnicu.

Henao je za lokalne medije kazao kako je napuštenog psa pronašao u parku dok je još bio štene.

Za vrijeme pandemije, Henao stavi spisak namirnica i novac u korpu, koju pas nosi do prodavnice i vraća s namirnicama i ostatkom novca. Pas, pišu lokalni mediji, dobro zna u koju prodavnicu treba otići, a prodavači su se već navikli na njega.

Također, ”Nino“ je tako dresiran da ne jede mesne niti druge namirnice koje kupi u prodavnici, ne skreće s puta niti dolazi u sukob s drugim životinjama.

Henao je kazao kako nema suprugu, niti djece, te da su ostali članovi porodice daleko, zbog čega je ”Nino” njegov glavni oslonac u vremenima kada je svaka pomoć dobrodošla.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,