Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Pas kojeg je pregazio traktor u Gračanici oporavlja se u Londonu

Preuzmite sliku

Nakon višemjesečne njege otpremljena u Sarajevo, potom u Njemačku i dalje do Londona. 

Za deset godina, otkako je pri Veterinarskoj stanici u Gračanici formiran stacionar za pse, kroz njega je prošlo više od 1,5 hiljada napuštenih životinja, što s područja Gračanice, što onih koje, pod okriljem noći, donose nesavjesni građani iz susjednih općina Petrovo, Lukavac, Srebrenik, Gradačac, Doboj-Istok.

Direktor Veterinarske stanice Zaim Spahić kaže da veliki broj pasa nakon kastracije, čipovanja i medicinskog tretmana bude udomljen uz pomoć prijatelja iz tuzlanskog Udruženja „Šapica“, ali i ličnim kontaktima. Jedna priča iz ovog stacionara lani je obišla cijelu BiH, ali i regiju.

 • Naime, 20. novembra u večernjim satima nesavjesni mještanin Rašljeve S. M. traktorom je, jureći nizbrdicom, namjerno pregazio ženku haskija Mini, a što su zabilježile kamere s jedne od kuća.

  Snimak je objavljen na društvenim mrežama, a veterinari, među kojima i Nerman Avdić iz Veterinarske stanice u Gračanici, teško povrijeđenog psa su zbrinuli.

  – Imala je polomljene obje zadnje noge, povrede kičme i karlice. Nakon složenih operacija kod nas je bila na višemjesečnom oporavku. Korak po korak, i Mini je prohodala. Nakon toga otpremljena je u Sarajevo, potom u Njemačku, a sada je, prema našim saznanjima, na udomljavanju u Londonu. Meni, ali i mojim kolegama spašavanje tog umiljatog psa je posao godine – kaže dr. Nerman Avdić.

  Stacionar je kapaciteta oko 70 pasa, ali taj broj počesto se poveća jer se nikada ne zna kada će na ulicama Gračanice osvanuti dvadesetak “novih stanovnika”. (Avaz)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,