Srijeda, 4. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pacov odlikovan zlatnom medaljom: Ljudima potrebno četiri dana, njemu samo 20 minuta

Preuzmite sliku

Mužjak afričkog džinovskog torbarskog pacova po imenu Magava dobitnik je posebnog priznanja zahvaljujući svojoj uspješnosti u otkrivanju nagaznih mina.

Kako navodi BBC, specijalno obučeni Magava je u svojoj dosadašnjoj “karijeri” otkrio 39 nagaznih mina i 28 neeksplodiranih komada municije u Kambodži, zbog čega mu je jedna veterinarska dobrotvorna organizacija iz Velike Britanije dodjelila zlatnu medalju.

Magava je prvi pacov među 30 životinja koje su, zahvaljujući radu u raznim specijalnim službama, dobile tu medalju.

Sedam godina stari Magava dugačak je 70 centimetara i težak 1,2 kilograma, što mu omogućava da se kreće preko nagaznih mina ne aktivirajući ih, a minsko polje veličine teniskog terena u stanju je da pretraži za samo dvadeset minuta, dok bi čovjeku sa minskim detektorom za to trebalo između jednog i četiri dana.

Magava je godinu dana obučavan u jednoj belgijskoj organizaciji sa sedištem u Tanzaniji, koja pacove obučava da nanjuše jedno hemijsko jedinjenje u eksplozivnom punjenju nagaznih mina, kao i tuberkulozu.

Procenjuje se da u Kambodži ima oko šest miliona nagaznih mina, većinom postavljenih u doba građanskog rata tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,