Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najotrovnija morska životinja: Jedna kap njenog otrova može ubiti 20 ljudi (VIDEO)

Preuzmite sliku

Prema ljudima nisu agresivni, a budući da je riječ o noćnim životinjama koje se preko dana uglavnom skrivaju susreti s ljudima su rijetki   

Morski puževi stošci (Conus snail) koji žive u Indijskom i Tihom oceanu, čija se veličina kreće od 2,5 do 23 cm spadaju među najotrovnija morska stvorenja.

Riječ je o mesožderima koji se ovisno o vrsti hrane crvima, puževima i ribama koje ubijaju tako što ih gađaju pipcima iz kojih ispuštaju snažan otrov koji žrtve paralizuje trenutno.

Prema ljudima nisu agresivni, a budući da je riječ o noćnim životinjama koje se preko dana uglavnom skrivaju susreti s ljudima su rijetki.

Najčešće stradavaju sakupljači školjaka i kućica puževa. Najveći problem kod uboda je što protuotrov za njihove ubode ne postoji, već se žrtve liječe održavanjem na životu toliko dugo dok iz njihovog organizma ne izađu toksini.

Otrovnost ovisi o vrsti. I dok su posljedice uboda nekih vrsta stožastih puževa identične ubodima pčela, neke vrste imaju toliko snažan otrov da bez problema ubiju čovjeka.

Od 500-injak priznatih vrsta kao najotrovnijeg National Geographic navodi Conus Geographusa, puža čija se veličina kreće između 10 i 15 cm. Poznat je i kao “cigareta puž” jer žrtve nakon uboda navodno umiru u vremenu potrebnom da se popuši jedna cigareta.

O koliko otrovnim puževima se radi dovoljno govori podatak objavljen na Wild-facts.com  – jedna kap otrova koju proizvede mramorni stožasti puž dovoljna je da usmrti 20 ljudi.

Možda zvuči ironično, ali među spojevima pronađenim u njihovim otrovima nalaze se proteini koji, kada se izoliraju smanjuju ljudsku bol i do 10 hiljada puta jače od morfija. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje