Subota, 26. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovo je drugo najčešće oboljenje kod pasa, evo kako da ga prepoznate

Ovo kožno oboljenje je prema statistici drugi najčešći razlog (nakon dijareje) zbog kog vlasnici svog psa vode kod veterinara. Za vas otkrivamo kako da prepoznate da li se vaš češe baš zbog ovog oboljenja kože i kako mu pomoći.

Psi se mogu češati iz nekoliko razloga, i tokom noći se može desiti da se češu još češće. Potpuno je normalno da se psi s vremena na vrijeme počešu, ali ako primijetite da ujedno i ližu kožu, češu se češće i duže nego obično, i uz to grickaju kožu i sebi prave ranice, to je znak za uzbunu.

Medicinski naziv za češanje kože uzrokovano intenzivnim svrabom naziva se pruritus. Uzroci mogu biti brojni, ali dva su najčešća – prvi je u direktnoj vezi sa stanjem kože (da li je upaljena, masna, suha, inficirana) i drugi uzrok su alergije.

Kada je riječ o prvom, najčešće je uzrok suha koža. Psi najčešće pate od ovog stanja kože ako žive na prostorima sa niskom vlažnošću vazduha, a da je vašem mezimcu koža suha primijetićete ako razmaknete dlaku i uočite perut i sitne pukotine na koži. Ako samo dodirnete kožu, vaš pas počeće da se intenzivno češe.

Okidač za suhoću kože može biti i ishrana psa. Na sreću, većina kvalitetnije hrane za pse na tržištu obogaćena je materijama koje „podmazuju“ kožu i doprinose njenom zdravlju. Ako vašem psu dajete samo suhu hranu, u većem je riziku da pati od suhe kože i sveukupne dehidriranosti. U konsultaciji s veterinarom saznaćete da bi u slučaju da vaš pas voli suvu hranu, u obroke trebalo da dodajete digestivne enzime koji doprinose zdravlju kako digestivnog trakta tako i cijelog organizma (i kože naročito), jer zdrav digestivni sistem brže i lakše apsorbuje hranljive materije odgovorne i za zdravu kožu i dlaku vašeg psa.

Ako vaš pas pati od alergija, koža mu može biti ili previše suha ili masna, pa će propratni simptomi biti i češanje i lizanje kože. U današnje vrijeme sve je više pasa koji pate od alergija, to je bolest pasa 21. vijeka. Razlozi mogu biti različiti – pojedine vakcine, nepravilan uzgoj ili nepravilna ishrana.

Iako naizgled naivna i bezopasna, kožna oboljenja i te kako znaju da izazovu brojne zdravstvene probleme našim ljubmcima.

Alergije su nezgodne ne samo zato što se teško dijagnostifikuju, već i zato što terapija često podrazumijeva agresivan pristup liječenju. Takođe, alergije se ne mogu nikada u potpunosti izliječiti, ali njihovo rano otkrivanje i prava terapija daju odlične rezultate, ublažavaju tegobe i poboljšavaju kvalitet života psa.

Jedan od najboljih načina prevencije alergija, prema posljednjim naučnim istraživanjima, je davanje probiotskih bakterija štencima, naročito Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus bifidus.

Kada je riječ o ishrani, hrana bogata ribljim uljima uvijek je dobar izbor u prevenciji kožnih oboljenja, kao i laneno sjeme, ali naravno, o tome se detaljno posavjetujte sa svojim veterinarom. Davanje antihistaminika (lijekova protiv alergija) daje efekte, ali najčešće tri mjeseca od početka terapije.

Svakako, otkrivanje uzroka i tačne dijagnoze zadatak je veterinara, ali ako primijetite da vaš pas ima neki od problema sa kožom, uvijek mu možete pomoći na sljedeći način:

-Ako psa redovno vodite na šišanje i kupanje, zamolite grumera da smanji temperaturu fena.

-Koristite šampon koji hidrira kožu.

-Pojačajte vlažnu hranu u ishrani psa – konzerviranu, kuhanu, domaću ili svježu.

-Pas mora u svakom trenutku imati dovoljno svježe vode za piće.

-Dodajte sjeme lana obrocima

-Probiotske bakterije i hrana bogata ribljim uljem su preporuka. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,