Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je deset najskupljih pasmina pasa u 2020. godini

Preuzmite sliku

Umjesto udomljavanja, neki vlasnici pasa odlučuju se na kupovinu, a pojedine pasmine koštaju pravo bogatstvo.

Osim novca koji se treba izdvojiti za kupovinu, potrebno je izračunati i ukupne troškove brige o određenim pasminama. Imajući to u vidu portal Prudentpet sastavio je listu najskupljih pasmina pasa u 2020. godini, prenosi index.hr.

Afganistanski hrt

 • Afganistanski hrt dolazi s planina Afganistana i smatra se jednim od najljepših pasa zbog svoje duge dlake i kovrdžavog repa. Ovi psi imaju prosječan život od 10 do 14 godina. Vrijednost kupovine i brige za ovog psa procjenjuje se na 7000 dolara.

  Faraonski gonič

 • Faraonski gonič obično se koristi u lovu na zečeve. Ovi psi su vrlo inteligentni i atletski građeni. Pasmina ima prosječni životni vijek od 11 do 14 godina, ali izuzetno je osjetljiva na stres. Stres može dovesti do teških probavnih i neurotičnih problema, koji mogu koštati više od 1500 dolara za liječenje. Ukupni troškovi za ovu pasminu mogu iznositi i do 7500 dolara.

  Argentinska doga

 • Zbog svoje mišićave građe argentinska doga smatra se jednom od najskupljih pasmina na svijetu. Žive od 12 do 14 godina, ali su bolešljivi te je s njima potrebno svaki dan aktivno vježbati. Troškovi za ovog psa iznose do 8000 dolara.

  Kanadski eskimski pas

 • Kanadski eskimski pas jedna je od najrjeđih pasmina na svijetu i trenutno se suočava s izumiranjem, a smatra se da je na svijetu ostalo manje od 300 jedinki ove vrste. Vrijednost ovog psa procjenjuje se na 8750 dolaraa.

  Rotvajler

 • Iako su rotvajleri puno češća pasmina koju viđamo po ulicama od ostalih pasmina na ovom popisu i iako nisu toliko skupi kada je njihova kupovina u pitanju, zbog brojnih zdravstvenih problema iziskuju mnogo uloženog novca kojima se plaćaju veterinarski računi. Na rotvajlera vlasnik može potrošiti i do 9000 dolara.

  Azavak

 • Kao jedna od najnovijih pasmina, Azavak je ujedno i jedna od najskupljih. Uglavnom ih se koristilo u Africi kao lovačke pse. Brzo se oporavljaju od ozljeda i nisu previše boležljivi. Prosječni životni vijek Azavaka je 12 do 15 godina uz kvalitetnu prehranu i svakodnevne šetnje ili trčanja. Vježbaju samo u prisustvu svog vlasnika, tako da će i vas održati u formi! Njegova vrijednost procjenjuje se na 9500 dolara.

  Tibetanski mastif

 • Iako su u početku korišteni kao čuvari i zaštitnici, postali su preskupi za održavanje pa su polako počeli izumirati. Pasmina je vrlo zaštitnički nastrojen i relativno zdrava, ali je sklona nasljednim stanjima kao što su displazija kukova, hipotireoza i anomalije oka. Na ovog psa možete potrošiti i do 10.000 dolara.

  Chow Chow

 • Chow Chow potiče iz sjeverne Kine i jedna je od najstarijih i najrjeđih pasmina na svijetu. Veoma je skup, ali ogromni troškovi ne staju na tome. Briga o ovoj pasmini život može iznositi do 11.000 dolara.

  Löwchen

 • Lowchen psi su vrlo aktivni i razigrani što ih čini savršenim za porodice i djecu. Potrebna im je stalna pažnja i ne vole kada ih se ostavi same. Iako nećete potrošiti puno novaca na kupovinu ovog psa niti na zdravstvene račune, briga o štencima sasvim je druga priča. Troškovi mogu iznositi i do 12.000 dolara).

  Samojed

 • Najskuplji pas u 2020. godini je samojed. Oni su sjajni, društveni i nestašni psi koji uvijek zahtijevaju pažnju, što ih čini savršenim za porodice i djecu. Iako su psi rijetki, oni naplaćuju veterinarske račune kao niti jedan drugi pas. Skloni su skupim zdravstvenim problemima poput distrofije rožnice, autoimunih stanja i srčanih smetnji koje bi mogle dostići iznos od 5000 dolara, što ukupne troškove dovodi do nevjerovatnih 14.000 dolara.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,