Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ove pasmine rijetko laju i neće smetati vašim komšijama

Preuzmite sliku

Popularno

Iako volimo naše pseće prijatelje, oni mogu imati neke vrlo iritantne navike! Jedna od njih je lajanje koje je kod nekih pasmina izraženije nego kod drugih. Njihovo lajanje je vrlo važan način komunikacije s nama, ali mnoge komšije za to možda neće imati razumijevanja. Srećom, postoje pasmine koje su mirnije i tiše od ostalih, iako i to ovisi o karakteru samog psa.

Basenji

Ovi lovački psi poznati su još pod nazivom “afrički pas koji ne laje”. Dolaze iz Afrike i vjerovatno su najstarija pasmina na svijetu jer ih se može prepoznati i u egipatskoj umjetnosti.

 • Vrlo su inteligentni, a posebni su po tome što doslovno ne mogu lajati! Zbog specifičnog oblika grkljana proizvode zvuk sličan jodlanju, ali i to čine vrlo rijetko, jer su po prirodi vrlo mirni. Ipak, mogu biti dosta tvrdoglavi i potrebno je dosta vremena za njihov trening.

  Mali engleski hrt

  Nevjerovatno su brzi i dosežu brzinu do 55 km/h. Oprezni su, ali nisu dobri psi čuvari, jer ne laju mnogo i generalno su miroljubive osobnosti. Također su i vrlo lijeni i najradije se izležavaju na kauču, prenosi index.hr.

  Bernski planinski pas

  Potiču iz švicarskih Alpa, nevjerovatno su jaki i mogu vući i do deset puta teži teret od njihove tjelesne težine. Veseli su i smireni porodični psi, ali vrlo odlučni i vole raditi stvari koje im omogućuju trošenje energije. Ako ih se ostavi same predugo, mogu biti destruktivni pa je preporučljivo rano početi s treningom.

  Ruski hrt

  Ovi psi blage naravi i profinjenog izgleda najprije su se uzgajali kao lovački psi, a zatim su postali popularni među ruskim aristokratima kao ljubimci. Vole trčati, ali znaju biti i lijeni i mirni. Rado se maze sa svojim ljudima kad god im se pruži prilika. Ipak, imaju vrlo izražen lovački instinkt pa ih ne treba ostavljati same s malim životinjama.

 • Škotski ovčar

  Ovi stočarski psi laju kad im je dosadno, ali ako ih dobro trenirate, lajanje će rijetko biti problem. Ova je pasmina jedna od najinteligentnijih i vrlo brzo uče te rado ispunjavaju zahtjeve svojih vlasnika.

  Newfoundland

  Ova pasmina obožava djecu, smireni su i imaju zaštitnički instinkt. Potiču iz Kanade, a iako su vrlo tihi, njihova pojava može uplašiti pljačkaše. Nisu za osobe koje su osjetljive na prljavštinu jer ju njihovo krzno privlači kao magnet.

  Cavalier King Charles španijel

  Ovi slatki psi prvo su uzgajani kao lovački psi, ali su vrlo brzo postali popularni kao ljubimci. Mnogi članovi britanske kraljevske porodice imali su upravo ovakvog psa. Vole pratiti svoje ljude i mrze kad ih se ostavi same. (Tuzlanski.ba)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,