Ponedjeljak, 24. Februara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ovaj orao je toliko velik da svi misle da se radi o čovjeku u kostimu

Orao harpija neotropska je vrsta orla te najveća i najmoćnija ptica grabljivica koja živi na području Srednje i Južne Amerike.

Obično nastanjuje tropske prašume, a živi u visokim krošnjama. Broj ovih čudesnih ptica znatno se smanjio zbog uništavanja šuma. To se najviše osjeti u Srednjoj Americi. Prvi ju je put opisao Carl Linne 1758. godine te joj je dao ime po mitološkoj zvijeri Harpiji, ptici s licem žene koja se smatra bogom oluja, piše index.hr.

  • Ženke harpijskog orla teške su između šest i devet kilograma, a mužjaci su lakši i teže između četiri i pet kilograma. Visina im se kreće između 89 i 105 centimetara, a raspon krila iznosi od 176 do 201 centimetar. Mnogi se ljudi iznenade kada vide ovu pticu, a mnogi često pomisle da se ne radi o ptici, već o čovjeku obučenom u kostim.

    Neki ovog čudesnog orla uspoređuju s Pokemonima i bićima iz SF filmova. Kako god, složit ćemo se s tim da je ova ptica nevjerovatna. Sigurni smo da mnogi od vas još nisu vidjeli orla harpiju. U nastavku vam donosimo nekoliko fotografija ovog diva s krilima, sigurni smo da će vas očarati.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,