Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ostrvo ostalo bez svog zaštitnog znaka: Uginuo najusamljeniji patak na svijetu

Popularno

Slučajni posjetilac ostrva Niue ubrzo je postao počasni stanovnik polinežanskog ostrva, a zatim i najpoznatiji patak na svijetu. Međutim, slava mu nije donijela dugovječan život.

Patak Trevor je spletom neutvrđenih okolnosti dospio na ostrvo lokalizovano na Južnom Pacifiku. Smatra se da je uzrok njegove usamljenosti bila jaka oluja koja ga je dovela na polinežansko ostrvo Niue, gde je ubrzo postao omiljeni stanovnik i zaštitni znak, kako drugih pripadnika njegove vrste nije bilo, prenosi nationalgeographic.rs.

  • Udaljeno ostrvo broji svega 1600 stanovnika, a svi su Trevora prihvatili sa oduševljenjem. Premda ostrvo obiluje zelenilom, nepostojanje vodenih površina poput jezera, rijeka ili čak ribnjaka čini ga nepodobnim staništem za jednu divlju patku. Trevor je zbog toga svoj novi dom pronašao u blatnjavoj bari pokraj puta, a stanovništvo se stalno brinulo o tome da voda iz ove bare ne presuši. Iako je bilo riječi o tome da se patak vrati u okruženje gdje neće biti usamljen ili da se Trevoru donese društvo, to se nije desilo – njegovo beživotno tijelo stanovnici su pronašli u žbunju, nakon što su ga napali psi.

    Trevor je postao zaštitni znak ostrva kada je novinarka Kler Trevet, iz NZ Heralda, bila u posjeti ostrvu Niue. Neko od stanovnika joj je dao smjernicu „da skrene desno kod patke”, pa je tako iz njenog daljeg interesovanja 2018. godine nastala priča, koja je čitav svijet upoznala sa Trevorom. Najusamljeniji patak na svijetu tada je dobio i svoju facebook stranicu i zvanični znak sa natpisom „Niue svetilište pataka” pored svog doma. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,