Ponedjeljak, 10. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Oduševljeni kitovima: Pingvinima koji u doba pandemije istražuju svoje stanište nimalo nije dosadno

Preuzmite sliku

Sjećate se pingvina u akvarijumu Shedd u Chicagu, Illinois, koji su dobili priliku da istražuju objekat nakon što se zatvorio zbog pandemije koronavirusa?

Dobra vijest. Ne samo da se njihovi terenski izleti nastavljaju, već ih Shedd Aquarium i dalje dijeli na društvenim mrežama. Pingvini kradu srca ljudi dok istražuju njihov dom, a nedavno su čak sreli i svoje komšije, beluga kitove, piše Bored Panda.

Kitovi su apsolutno oteli pažnju pingvina, dolazeći pravo do stakla u susret malim momcima, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Belugasi su bili posebno fascinirani pingvinom po imenu Wellington.

  I ne iznenađuje: Ovo je vjerovatno bio prvi put da su kitovi vidjeli pingvina izbliza. U divljini se vjerovatno neće sretati tokom cijelog života: Dok kitovi Beluga žive u Arktičkom okeanu na sjevernoj hemisferi, pingvini obitavaju u južnoj hemisferi.

  Činilo se da je Wellingtona najviše zanimalo nekoliko vrsta slatkovodne ribe, uključujući piranke crvenog trbuha i srebrne dolare sa crnom bojom.

  Ta ista riba izgledala podjednako je zainteresovana za Wellingtona, što znači da pingvini nisu jedine životinje koje su se obogatile od ovih skočnih izleta.

 • “Dok je akvarijum u Shedd-u možda zatvoren za javnost, osoblje za brigu o životinjama i veterinari su na licu mjesta 24 sata dnevno”, rekao je portparol Insidera.

  „Bez gostiju u zgradi, njegovatelji postaju kreativni u načinu na koji obogaćuju životinje – uvodeći nova iskustva, aktivnosti, hranu i drugo da ih drže aktivnim, podstiču ih na istraživanje, rješavanje problema i izražavanje prirodnog ponašanja.“

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,