Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Odbjegla ovca lutala sa 35 kg vune zbog koje se jedva kretala: Volonteri je ošišali i spasili joj život

Preuzmite sliku

Cijeli svijet je obišao snimak ovce iz Australije koja je na sebi imala vunu težu od 35 kilograma. Ona je pronađena kako luta po Australiji, a volonterima je trabalo neko vrijeme da shvate da se ispod neobičnog i ogromnog krzna zapravo krije ovca. Odmah su je ošišali i tako joj spasili život.

Mediji su prenijeli da je ovca po imenu Barack godinama bila u divljini. Na osnovu količine krzna, zaključili su da ovca vjerovatno nije šišana minimum pet godina, prenosi Nova.rs.

Količina vune koja je skinuta sa nje prevazilazi onu kod čuvene novozelandske ovce Shreka, koja je uhvaćena 2005. godine, nakon što je 6 godina lutala.

Kyle Behrend sa farme Edgarova vila, rekao je za Reuters da se čini da je Barack nekada bila ovca u njegovom vlasništvu, ali da je pobjegla. Merino ovce moraju da se šišaju najmanje jednom godišnje, jer njihova vuna nastavlja da raste, piše Guardian.

Ovca je pronađena u državi Viktorija, a spasioci kažu da je jela male izdanke trave. Zbog toga što godinama nije šišan, Baracku je tolika vuna skroz promijenila izgled. Pod tolikim teretom je jedva hodao i teško mu je bilo da vidi šta se oko njega dešava.

  • Za šišanje obične ovce potrebno oko desetak minuta, ali je za Barakov novi izgled bilo je potrebno više od sat vremena. Sada se oporavlja i navikava na život u azilu za životinje.

  • Barack je posljednja u dugom nizu ovaca, koja je dospjela na naslovne strane svjetskih medija. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,