Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Objašnjenja za neka od čudnih psećih ponašanja

Preuzmite sliku

Ono što ima odbojni miris za ljude, psima je poput parfema. Objašnjenje za takvo ponašanje seže u dane kad je pas bio lovac

Donosimo kratka objašnjenja zašto to rade.

Kotrljanje po izmetu

I ostalim stvarima, odbojnim ljudskom oku i njuhu. No, ono što ima odbojni miris za ljude, psima je poput parfema. Objašnjenje za takvo ponašanje seže u dane kad je pas bio lovac. Kako bi ubio, on je morao pratiti svoj plijen te što manje mirisati kao pas, kako bi se prišuljao u potpunoj tajnosti.

Micanje nogice

Svim vlasnicima poznata je situacija kad svog ljubimca poglade po određenom mjestu, a on počne ubrzano raditi nogama. To može ukazivati na užitak, ali se zapravo radi o njegovom načinu da izbaci buhe i ostale nametnike iz svoje dlake. On je potpuno svjestan da vaši prsti nisu buhe, ali bez obzira na to ne može obuzdati tu reakciju.

Jedenje trave

Postoje dva moguća objašnjenja: prvo, trava je dobra za pseću probavu i oni to znaju, iako ne znaku da je to zbog hlorofila i vlakana. Druga teorija veže se uz pseću evoluciju, kad nisu postojali veterinari niti lijekovi, koji bi ublažili njihovu bol. Kada bi štenci pojeli nešto loše, preuzimali bi stvari u svoje ruke te jeli travu, kako bi nadražali sluznicu želuca i zatim povraćali. No, ako vaš pas to radi, to ne znači uvijek da osjeća mučninu. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,