Ponedjeljak, 18. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novo istraživanje pokazalo: Psi ipak ne razumiju sve što im govorimo

Preuzmite sliku

Najnovije istraživanje pokazalo je da psi vjerovatno i ne razumiju baš sve što im kažete.

Uprkos svojim mogućnostima za tumačenje govornih zvukova, psi ne mogu razlikovati suptilne razlike između riječi na način na koji to čine ljudi, utvrdio je tim istraživača.

Naime, riječi se sastoje od zvukova, koji ako se promijene, izmijene cjelokupno značenje riječi. Na primjer, engleska riječ “dog” se može pretvoriti u “dig”, no psi to vjerovatno neće razaznati.

Istraživači sa Univerziteta Eötvös Loránd u Budimpešti mjerili su moždanu aktivnost porodičnih pasa tehnikom zvanom elektroencefalografija. Psima su na glave zalijepili elektrode te im puštali poznate riječi poput “sjedni”, ali i neke besmislene riječi koje su samo zvukovno sličile riječima koje ti psi poznaju.

Otkrili su da psi mogu prepoznati razliku među njima poznatih riječi i besmislenih riječi koje se jako razlikuju od njima poznatih. Međutim, nisu uočavali razliku među njima poznatih riječi i besmislenih riječi koje su se samo malo razlikovale od onih poznatih. Kada bi čuli te slične, no besmislene riječi, psi bi se ponašali kao da čuju one koje su njima poznate.

Psi su poznati po svojoj sposobnosti da dobro čuju riječi i zvukove i sposobni su razlikovati neke govorne zvukove, naglašavaju naučnici iz Budimpešte, no čini se da ne mogu razlikovati baš sve.

“Čini se da oni zapravo ne obraćaju pažnju na baš sve zvukove. Možda jednostavno neće shvatiti da su svi detalji, odnosno zvukovi, zaista važni u ljudskom govoru. Ako uzmete u obzir ‘normalnog’ psa, taj pas u svom životu može naučiti samo nekoliko uputa”, rekla je vodeća autorica istraživanja Lilla Magyari za CNN.

Međutim, nemojte da vas ovo razočara.

Iako psi možda ne prepoznaju sve nijanse, Magyari naglašava da je istraživanje potvrdilo da oni zaista slušaju ljudski govor i ne reaguju uvijek samo na ono što im je poznato.

“Ovo doista pokazuje da psi mogu razlikovati riječi koje znaju od nekih sasvim besmislenih riječi”, rekla je naučnica i naglasila da su kod porodičnih pasa registrovali moždane aktivnosti čak i kad su slušali kako nepoznat glas izgovara riječi koje su njima poznate.

Rezultati istraživanja su objavljeni u utorak u časopisu Royal Society Open Science. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,