Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novi izumi: Psi će moći uputiti video poziv vlasniku protresanjem DogPhone uređaja

Preuzmite sliku

Naučnici su kreirali prototip DogPhone uređaja koji bi omogućio psima da pozovu svog vlasnika putem video poziva, piše The Mirror.

Pas mora protresti lopticu koja sadrži akcelerometar koji se, nakon što detektuje kretanje, povezuje s kompjuterom i poziva vlasnika na ekranu spojenom na uređaj.

Novi izum, za koji se vjeruje da je prvi te vrste, je zamisao dr. Ilyene Hirskyj-Douglas sa Univerziteta Glasgow i njenog desetogodišnjeg labradora Zacka i kolega sa Univerziteta Aalto u Finskoj, prenosi Tuzlanski.ba.

Tim koji stoji iza izuma prilagođenog kućnim ljubimcima rekao je da bi DogPhone mogao pomoći u rješavanju anksioznosti odvajanja kućnih ljubimaca koji su navikli da imaju vlasnike kod kuće tokom pandemije koronavirusa. Dr Hirskyj-Douglas kaže „Postoje stotine ‘pametnih igračaka’ povezanih na internet na tržištu koje vlasnici pasa mogu kupiti za svoje ljubimce.

Međutim, velika većina njih je napravljena imajući na umu potrebe vlasnika pasa, što im omogućava da promatraju ili komuniciraju sa svojim ljubimcima dok nisu od kuće. Čini se da vrlo malo njih razmišlja o tome šta bi psi sami mogli poželjeti ili kako bi im tehnologija mogla koristiti kao živim bićima sa vlastitim mislima i osjećajima.”

 • Rezultati Zackove interakcije s prototipom DogPhone-a, koji je još uvijek podvrgnut daljnjim eksperimentima, u fokusu su novog istraživačkog rada na ACM Interactive Surfaces and Spaces konferenciji 2021. u Lodzu, Poljska.

  Tokom prezentacije, njen pas Zack je pozvao tako što je podigao i protresao loptu opremljenu akcelerometrom, što je izazvalo video poziv na laptopu u njenoj dnevnoj sobi.

  Nakon nekoliko demonstracija kako se lopta može koristiti za započinjanje video poziva, Zack je dobio igračku da se igra 16 dana u periodu od tri mjeseca.

  Dok je Zack upućivao neke “slučajne” pozive dok je spavao na lopti, istraživači su rekli da je nekoliko poziva uključivalo psa koji je svojoj vlasnici pokazao svoje igračke i prišao ekranu, sugerirajući da želi komunicirati s njom.

  Doktorka Hirskyj-Douglas je odgovorila koristeći svoj telefon kako bi Zacku pokazala svoje okruženje, uključujući njenu kancelariju, restoran i uličnog šofera, tokom čega je pas naćulio uši i prišao ekranu.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,