Četvrtak, 2. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nova vrsta kineskog džinovskog daždevnjaka je najveći vodozemac na svijetu

Naučnici su otkrili dvije nove vrste kineskog džinovskog repatog vodozemca, od kojih je jedan dobio titulu najvećeg vodozemca na svijetu.

Ranije se mislilo da je kineski džinovski daždevnjak (Andrias davidianus) – najveća vrsta vodozemca – jedna vrsta. Sada su naučnici iz Londonskog zoološkog društva (ZSL) i londonskog Prirodnjačkog muzeja otkrili da zapravo postoje tri vrste, genetski različite zbog geografskog razdvajanja: Andrias davidianus, južnokineski džinovski daždevnjak (Andrias sligoi) i još uvijek neimenovana vrsta iz Huangšana (Žuta planina) u istočnoj Kini, prenosi nationalgeographic.rs.

Istorija kineskih džinovskih daždevnjaka je prilično zbunjujuća. Prvi prijedlog više vrsta predstavljen je prije gotovo 100 godina, kada je neobični daždevanjak iz južne Kine doveden u zoološki vrt u Londonu 20-ih godina prošlog vijeka.

Koristeći DNK iz 17 istorijskih uzoraka prikupljenih početkom 20. vijeka, uključujući i originalnog “neobičnog” daždevnjaka koji je preživio u zoološkom vrtu 20-ih godina (i od tada živi, odnosno čuva se u muzeju), naučnici su uspjeli da potvrde novu vrstu.

Kako navodi časopis Ecology and Evolution, autori su otkrili da su se sve tri vrste razlikovale od zajedničkog pretka od prije 3,1 i 2,4 miliona godina.

Sa novom klasifikacijom, istraživači su shvatili da moraju da preispitaju titulu najvećeg vodozemca na svijetu.

  • Životinja dugačka 1,8 metara koja je ulovljena 1920-ih godina je najveći poznati prijavljeni džinovski daždevnjak iz Kine, a istorijski je tumačen kao primjerak vrste A. Davidanius, jer se smatralo da sve kineske životinje predstavljaju ovu vrstu”, rekao je profesor Samuel Turvej iz ZSL-a. “Međutim, ova ogromna životinja je potencijalno primjerak Andrias sligoi-a, a ne davidianusa, na osnovu geografskog položaja (ulovljena je na jugu Kine).” (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,