Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Nova, jedinstvena vrsta puža u Crnoj Gori dobila ime po Đokoviću

Preuzmite sliku

Popularno

U Crnoj Gori otkrivena je nova vrsta puža koju su dvojica naučnika, zaslužni za to otkriće, nazvali po srpskom teniseru Novaku Đokoviću.

Novu vrstu „Travunijana djokovici“ otkrili su slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor na Univerzitetu Crne Gore Vladimir Pešić, koji je za crnogorske medije rekao da su novu vrstu puža otkrili u kraškom izvoru u blizini Podgorice.

„‘Travunijana djokovici’ je inače jedna od najinteresantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najrjeđih na svjetskom nivou! Jedinstvena kao i Novak“, kazao je Pešić za Vijesti.

  • Istakao je da su i sami lokaliteti na kojima je pronađena ova vrsta puža retki i ugroženi, te se nada da će „Novakov puž“ upravo zbog imena pomoći da se skrene pažnja na njih kako bi bili spaseni od nestajanja, prenosi Hina.

    „Sigurni smo da je Novak čuo za naše otkriće i da mu je drago što je najverovatnije jedini sportista na svijetu po kojem je neka nova vrsta dobila ime“, rekao je profesor Pešić.

    Istakao je da planiraju nastavak istraživanja nove vrste, a cilj im je da se urade detaljnje DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika koliko je vrsta stara i kako se odvijala evolucija i naseljavanje kraških područja Dinarida.

    Naučni rad s otkrićem nove vrste objavljen je u međunarodnom časopisu “Subterranean Biology“.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje