Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Nosorozi će u rogu imati ugrađenu kameru kako bi se spriječilo istrebljivanje (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Uređaj RAPID već se testira u Africi. Ima tri komponente koje bežično komuniciraju – uređaj za praćenje otkucaja srca nosoroga, GPS ovratnik i kameru u rogu

Ilegalna trgovina ugroženim životinjama čini veliki postotak crnog tržišta u svijetu. Mnoge životinje su bespovratno nestale s lica Zemlje, a unatoč naporima mnogih udruga za zaštitu životinja, slična budućnost predviđa se i nosorozima. U posljednjih 40 godina čak 95 posto svjetske populacije nosoroga je izgubljeno.

Sada su znanstvenici iz Velike Britanije stvorili sistem koji koristi GPS, prati otkucaje srca i ima ugrađenu kameru kako bi odvratili krivolovce od ubijanja nosoroga. Uređaj se zove RAPID (Real-time Anti Poaching Intelligence Device), a razvila ga je britanska neprofitna organizacija usmjerena na očuvanje i dobrobit životinja, Protect. Već ga testiraju u Južnoj Africi gdje je populacija nosoroga pod prijetnjom krivolovaca koji ih ubijaju zbog vrijednih rogova, prenosi BBC.

Jedan od osnivača sustava je biolog Paul O'Donoghue. Paul je objasnio kako se uređaj ugrađuje pod kožu nosoroga i prati njegove otkucaje srca. Ako dođe do bilo kakvog neobičnog ponašanja nosoroga, aktivira se mala kamera ugrađena u rog životinje. Kožni ovratnik oko vrata nosoroga prati lokaciju nosoroga te u slučaju opasnosti vlasti mogu poslati pomoć.

Ovaj uređaj djeluje prvenstveno kao sredstvo odvraćanja tako da krivolovci shvate da svaka životinja koja ima ovratnik i kameru u rogu predstavlja opasnost za njih. Nema smisla napadati ili ubiti nosoroga jer se nećete izvući – pojašnjava Steve Piper, direktor Protecta.

Više od 1200 nosoroga ubijeno je tijekom prošle godine u Južnoj Africi, odnosno jedan nosorog svakih osam sati što su zastrašujući podaci. Rogovi ovih životinja postižu visoke cijene u Aziji gdje ih koriste kao ljekovita sredstva.

Uređaj RAPID pruža nadu. Sistem ima tri komponente koje bežično komuniciraju, a baterija u uređaju za mjerenje otkucaja srca trebala bi biti zamijenjena samo nekoliko puta tijekom života nosoroga.

– Nosorogov otkucaj srca se povisi i shvatite da je pod nekakvim stresom. Iste sekunde dižemo alarm. Krivolovci stvarno nemaju vremena odsjeći rog – kaže Piper.

Protect će razviti još prototipa u narednim mjesecima u nadi da će se uređaj početi koristiti krajem 2016. godine. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje