Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nije prvi slučaj: Policija u Meksiku pronašla tigrića u gepeku automobila

Preuzmite sliku

Popularno

Meksički policajci koji su zaustavili par na autoputu zbog manjeg saobraćajnog prekršaja bili su iznenađeni kada su u gepeku automobila zatekla mladunče tigra.

Policajci su rekli da su postali sumnjičavi pošto je par reagovao “agresivno” nakon što su ih zaustavili u državi Keretaro.

Ovo nije prvi put da je tigar zaplijenjen u Meksiku. Trgovci drogom često drže egzotične životinje kao kućne ljubimce, a krijumčarenje velikih mačaka je unosan posao.

Lokalna policija iz grada El Markes opisala je kako je par pokušao da pobjegne kada su ih zaustavili policajci.

“Zahvaljujući brzom manevru, policajci su uspjeli da im prepriječe put patrolnim automobilom i odmah ih uhapse“, napisali su u saopštenju.

 • Prilikom pretresa vozila naišli su na mladunče tigra između kofera i torbi u gepeku Pronašli su i četiri pištolja i skoro 100 metaka.

  Zvaničnici su rekli da se o mladunčetu brinu stručnjaci koji će nastojati da ga vrate u “njegovo prirodno stanište”. Nisu razjasnili gdje će to biti.

  U Meksiku nije protivzakonito posjedovati egzotičnu životinju sve dok vlasnik može da dokaže da potiče od ovlašćenog prodavca i da je rođena u zatočeništvu.

  Međutim, mnoge od životinja zaplijenjenih posljednjih godina kupljene su ilegalno ili su prokrijumčarene. Meksički zakon zabranjuje šetnju tigrova u javnosti.

  Prije dvije godine, potpuno odrastao bengalski tigar je zaplijenjen nakon što je lutao ulicama Tlakvepakvea, a za njim je jurcao čovjek sa lasom. Njegov vlasnik je imao ispravna dokumenta, ali je policija saopštila da nije poštovao neophodne bezbjednosne propise.

  Meksički zvaničnici za divlje životinje su ranije udomljavali lavove koji su držani kao kućni ljubimci.

  Policija je 2019. uhvatila tri lava na terasi kuće gdje ih je vlasnik držao godinama. Komšije su bile bijesne na njega i stalno su se žalile na njihovu riku. (b92.net)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,