Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Nevjerovatni prizori: Dronom snimili koloniju od više od 64.000 morskih kornjača

Preuzmite sliku

Nevjerovatni snimak dronom prikazuje više od 64.000 morskih kornjača koje kreću polagati jaja na Velikom koraljnom grebenu.

Predivni prizori snimljeni su kod otoka Raine, a riječ je o najvećoj svjetskoj koloniji morskih kornjača ikad snimljenoj. Snimak je nastao u sklopu projekta Raine Island Recovery kojemu je cilj obnoviti i sačuvati ovo najveće područje gniježđenja na svijetu za zelene želve.

“Ovo važno istraživanje kombinuje nauku i tehnologiju da bismo učinkovitije brojali ugrožene zelene kornjače. Raine je najveće mjesto gniježđenja zelene kornjače na svijetu i zato surađujemo s našim partnerima na projektu obnove otoka kako bismo ga zaštitili i obnovili.Poduzimamo akcije kako bismo poboljšali i obnovili otočne plaže za gniježđenje i izgradili ograde kako bismo spriječili smrt kornjača. Svi radimo na jačanju otpornosti otoka i osiguravanju opstanka naših sjevernih zelenih kornjača i mnogih drugih vrsta”, objasnila je voditeljica fondacije Great Barrier Reef Anna Marsden.

Istraživači su na službenim stranicama fondacije otkrili da su im dronovi uvelike olakšali rad te da sad puno preciznije mogu prebrojati jedinke. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,