Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Neobična klinika: Mačak ravnopravni pomoćnik doktorima i pacijentima

Preuzmite sliku

Klinika za životinje nazvana Klyk, u Permu u Rusiji, kao i svaka druga veterinarska klinika, pomaže bolesnim kućnim ljubimcima da se bore protiv svojih bolesti i da ozdrave, piše Bright Side.

Ali postoji jedna stvar koja ovu kliniku čini posebnim mjestom, a to je njihov krzneni pomoćnik za njegu koji učestvuje u svemu što se događa s doktorima i pacijentima, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Lucifer, odnosno Lucik, na kliniku je doveden 2013. godine. Kada su ga pronašli na vratima klinike, bio je samo maleno mače. Nažalost, kičma mu je bila oštećena, a stražnje noge su mu bile paralizirane. U početku su mu ljekari željeli pomoći, a zatim su ga poslali na usvajanje. Ali nikad se nije potpuno oporavio. Doktori su odlučili zadržati Luca u klinici.

 • Neko vrijeme osoblje se bojalo pokazati mačića svom direktoru, jer nisu bili sigurni hoće li mu dopustiti da ga zadrže u klinici. Ali nakon sedmicu  dana zadržavanja Lucika unutra, direktor ga je napokon upoznao i brzo su se zaljubili.

 • Klinika je istovremeno postala Lucin dom i radno mjesto. Iako jedva hoda, uvijek je spreman pomoći drugim pacijentima. Lucik je uvijek nadzoran. Može osjetiti kad nekome treba posebna podrška i on ode tim pacijentima.

  Luc je vrlo društvena mačka i ima običaj lično upoznati svakog pacijenta.

  Vjeruje da liječnik treba liječiti sve svoje pacijente jednakim načinom ljubaznosti i podrške, uprkos njihovoj vrsti i pasmini.

 • Njegov najbolji prijatelj je pas Gizma. Luc pomaže u mnogim stvarima oko klinike, uključujući pomaganje pacijentima da se prilagode i umiruju. Čak radi i vikendom, tako da se pacijenti ne osjećaju usamljeno.

 • Vremenom su ga doktori navikli da ga okružuju i sada ne mogu zamisliti kliniku bez svog krznenog pomoćnika. Često skakuče po ljekarskim krugovima nakon napornog radnog dana. Osim što se grli s pacijentima, Lucik daje krv oboljelim životinjama – darivao ih je više od 8 puta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje