Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naučnici su zbunjeni: Nešto se čudno događa s pticama

Broj ptica pada na globalnom nivou, a rezultati istraživanja šokirali su naučnike i organizacije za očuvanje okoliša

Nebo se prazni, a to nije samo poetska slika – već činjenica, barem nebo u Sjevernoj Americi. Naime, broj ptica u SAD-u i Kanadi smanjio se za 29 posto od 1970., objavili su naučnici, ističući kako je tamo danas 2,9 milijardi manje ptica nego prije 50 godina.

Analiza objavljena u časopisu Science najopsežniji je i najambiciozniji pokušaj da se sazna što se događa s ptičjom populacijom. Rezultati su šokirali istraživače i organizacije za očuvanje okoliša te biljnih i životinjskih vrsta, piše The Times.

– Gledamo krizu koja je u punom jeku – rekao je David Yarnold, predsjednik i izvršni direktor Nacionalnog društva Audubon.

 • Stručnjaci već duže vrijeme znaju kako su neke vrste ptica postale osjetljive na izumiranje. No, novo istraživanje, koja se temelji na širokom istraživanju s više od 500 vrsta, otkriva velike gubitke čak i među tradicionalno brojnim pticama kao što su crvendaći i vrapci.

  Šta ubija ptice?

  Uobičajene vrste ptica ključne su za ekosisteme, suzbijanje štetočina, oprašivanje cvijeća, širenje sjemena i obnavljanje šuma. Kad ove ptice nestanu, njihova nekadašnja staništa ne ostaju ista.

  – Ljudi brinu kad nestanu orlovi ili druge vrste poznate zbog svoje veličine ili simbolike, no realno nestanak vrabaca ima veći uticaj na okoliš, a zbog tog ne brinemo – rekla je Hillary Young, biologinja za očuvanje na Univerzitetu iz Kalifornije.

  Tim istraživača sa univerziteta, vladinih agencija i neprofitnih organizacija surađivao je na novom istraživanju koje je kombinovalo stare i nove metode brojanja ptica.

  U novom istraživanju, istraživači su se okrenuli tim istraživanjima kako bi procijenili populaciju 529 vrsta u razdoblju od 2006. do 2015. godine. Te procjene uključuju 76 posto svih vrsta ptica u Sjedinjenim Državama i Kanadi, ali predstavljaju gotovo cjelokupnu populaciju ptica.

  Zatim su istraživači koristili zapise o posmatranju ptica kako bi procijenili populaciju svake vrste od 1970., najranije godine za koju postoje konkretni podaci. Dok su neke vrste rasle, ustanovili su istraživači, većina je opadala – često ogromnim brojem.

 • Među najteže pogođenim skupinama je vrsta vatroglavi kraljić, čiji je broj pao za 617 miliona, dok je populacija kosa manja za 440 miliona.

  Slično se događa i u Evropi

  Doktor Rosenberg rekao je da je iznenađen raširenošću pada broja ptica.

  Evropa doživljava sličan gubitak ptica, također među uobičajenim vrstama, rekao je dr. Gaston sa Univerziteta u Exeteru.

  “Brojevi su općenito usporedivi”, rekao je. Novo istraživanje nije zamišljeno kako bi se utvrdilo zašto ptice nestaju, ali rezultati – kao i ranija istraživanja – upućuju na neke vjerovatne krivce, rekao je dr. Rosenberg.

 • Naučnici vjeruju kako su ptice “desetkovane” gubitkom staništa ptica, što podrazumijeva isušivanje močvarnih područja, krčenja šuma i slično. Osim toga, moderna poljoprivreda i njeni pesticidi , osobito neonikotinoidi otežavaju pticama hranjenje i debljanje.

  – Ptice premale tjelesne težine ne mogu dugo letjeti, ne mogu migrirati pa umiru – istaknuli su naučnici. (Express.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,