Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici otkrili zanimljivo ponašanje: Kako se ženke hobotnice svete mužjacima koji ih uznemiravaju?

Preuzmite sliku

Popularno

Analiza snimaka hobotnica sa obale Australije koje “bacaju” školjke i mulj, sugeriše da namjerno gađaju i često pogađaju – druge hobotnice. U većini slučajeva ženke gađaju mužjake koji ih maltretiraju.

Godine 2015. Peter Godfrey Smith, sa Univerziteta u Sidneyu i njegove kolege, snimili su nekoliko uobičajenih sidnejskih hobotnica (Octopus tetricus) u interakciji. Njihova kuća je u blizini zaliva Jervis, poznat i kao Oktopolis. To je jedno od rijetkih mjesta gdje hobotnice mogu da prave jazbine, pa se na malom prostoru nalazi neobično veliki broj hobotnica.

Kamere su snimile tuče, parenja i neobično ponašanje koje tim naziva bacanjem. „Teško je znati kako to najbolje opisati“, kaže Godfrey, piše nova.rs.

Kako se hobotnice gađaju

Hobotnice drže mulj, alge ili školjke ispod svojih tijela u pipcima, zatim uglave svoje sifone i ispucaju mlaz vode u projektile, lansirajući predmete iz pipaka do nekoliko dužina tijela u dalj.

Poznato je da se ovo koristilo za odbacivanje ostataka obroka ili za iskopavanje jazbina, ali su video zapisi otkrili i mnoge slučajeve kada su hobotnice pogodile druge hobotnice bačenim predmetima.

Kada je Godfreyopisao ovo ponašanje u svom govoru 2015, nije bio siguran da li su namjerno ciljale ostale hobotnice ili su ih slučajno pogodile.

S godinama, dobijali su više snimaka koji su potvrđivali Godfreyevu teoriju da se gađaju namjerno. Na primjer, 2016. jedna ženka je 10 puta bacila mulj na mužjaka iz obližnje jazbine koji je pokušavao da se pari sa njom. Udarila ga je u pet navrata. Ovaj niz je uvjerio Godfreya da je u pitanju namjerno gađanje.

Možda je i samo frustracija

Iako se čini da se bacanje koristi kao oblik napada, tim nije vidio nijednu pogođenu hobotnicu koja bi odgovorila napadom ili bacanjem mulja. Štaviše, neka bacanja koja se dešavaju nakon intenzivnih društvenih interakcija nisu usmjerena na drugu hobotnicu, već u prazan prostor, sugerišući da životinje možda ispuštaju svoju frustraciju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,