Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Narandžaste mačke su jedna od najneobičnijih vrsta, a evo i zašto

Preuzmite sliku

Poznati narandžasti mačak Garfield prikazao je ove mačke kao ljubitelje ekstremne hrane i izuzetno lijene. Međutim, postoje i druge strane i osobine, piše Bright Side.

One su druželjubive, imaju njuške pune pjegica i imaju jednu od najpopularnijih mačjih boja. Narandžaste mačke su definitivno bića koja znaju kako privući pažnju ljudi, prenosi Tuzlanski.ba.

Mogu se naći u različitim pasminama mačaka

Uvriježeno je mišljenje da su narandžaste mačke zasebna pasmina, ali zapravo to nije istina. Tabbi je samo uzorak na mačjoj dlaci i postoje mnoge pasmine mačaka koje ga mogu imati! Na primjer, postoje Maine Coons, američki Bobtails, Perzijanci, orijentalne kratkodlake dlake ili okicati koji ponosno nose krzno s raznim mrljama i prugama.

 • Imaju različite obrasce, ali dijele oznaku „M“

  Dolaze s raznim uzorcima kaputa poput skuša, tačkasti – a neki od njih imaju vrlo različite mrlje i pruge, dok drugi mogu izgledati kao da ih uopće nemaju. Međutim, većina njih ima jednu zasebnu zajedničku osobinu: čela su im označena uzorkom koji nalikuje slovu „M.“

  Dijele nešto zajedničko s crvenokosim ljudima

  Feomelanin je pigment koji je odgovoran za narančastu boju u ljudskoj kosi, a može se naći i u mačjem krznu.

 • Često imaju pjege

  Ove male tamne mrlje često se nalaze na nosu, oko očiju ili na šapama. To se događa zbog posebnog genetskog stanja nazvanog lentigo, koje uglavnom pogađa ovu vrstu mački. Takve mačke u svojoj koži imaju više ćelija koje proizvode pigment i koje se aktivno množe i pretvaraju u crne ili smeđe mrlje.

  Uglavnom su mužjaci

  Njihov specijalni gen, koji stvara njihovu prepoznatljivu boju, nalazi se na X hromozomu. Ženka ima 2 X hromozoma, a da bi postala ove boje, trebaju joj dvije kopije – dok mužjaku trebaju samo 1. Zahvaljujući tome, na svaka 3 muškarca postoji otprilike 1 ženka narandžaste boje.

 • Njihova boja im donosi mnogo ljubavi

  Možda je to zato što ljude privlače jarke boje krzna. U svakom slučaju, zahvaljujući toj percepciji, narandžaste mačke vjerovatnije će biti udomljene od mačaka drugih boja.

  One vole “razgovarati”

  Postoji veza između boje dlake mačke i načina na koji se ponaša. Iako su mačke „kornjačevine“ uglavnom neovisne i često se vežu za jednu osobu, narandžaste mačke vole krasti predstavu. National Geographic ih naziva “najsretnijim” od svih. Dakle, ako volite interaktivne mačke, ova bi vam mogla biti savršen prijatelj.

 • Mogu brzo da se udebljaju

  Ispostavilo se da bi poznata priča o lijenoj mački po imenu Garfield mogla biti istinita – narandžaste mačke obožavaju jesti! Štaviše, skloni su gojaznosti. To može dovesti do hrpe neugodnih posljedica poput oštećenja zglobova, problema s jetrom ili čak raka. Zbog toga njihovi vlasnici moraju pažljivo paziti na prehranu. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje